Oranje ontbreekt op het WK-voetbal in Rusland, maar in robotvoetbal gaat Nederland er met de wereldbeker vandoor. Het voetbalrobotteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Tech United, won 21 juni in de finale met 1-0 van Portugal (team Cambada). Het winnende doelpunt werd gescoord door Van Perslucht.
Daarmee sleept Nederland voor de vierde keer de wereldbeker in de wacht. In 2012, 2014 en 2016 won Nederland ook de finale. In 2017 verloor de TU/e de wk-finale robotvoetbal van Beijing.
Volgens TU/e was de robotvoetbalfinale bijzonder spannend. ‘De eerste helft had Cambada uit Portugal duidelijk veldoverwicht. De Eindhovense robots leden veel onnodig balverlies, en de Eindhovense keeper moest dan ook zo’n tien keer een Portugees schot tegenhouden. De Nederlandse robots kwamen maar tot een paar schoten op doel. Ondanks alle doelpogingen was het geen fraai voetbal; meermaals liepen robots vast in een ‘loop’ en moesten robots naar de kant om onder handen genomen te worden.’
In de pauze verrichten beide teams veel sleutel- en programmeerwerk aan de robots, onder meer doordat het stof van het inmiddels versleten speelveld in de robots kwam. Na een snelle start in de tweede helft wist het TU/e-team al te scoren na 30 seconden. Volgens de universiteit sleepte Nederland met Catenaccio (Italiaanse verdedigingstactiek. Red.) de overwinning binnen. In 2017 verloor Nederland doordat het geen antwoord had op de sterke verdediging van de tegenstander.
Zorgrobot
De TU/e komt uit in de Middle Size League. Volgens de universiteit is de de belangrijkste competitie in het robotvoetbal met het snelste en spectaculairste spel. Het gaat om tafelhoge robots die zich op wielen voortbewegen. Ze spelen vijf tegen vijf in twee helften van een kwartier. Het veld is achttien bij twaalf meter en er wordt gespeeld met een officiële wedstrijdbal. De robots zijn van tevoren geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal van de scheidsrechter klinkt, voetballen de robots zelfstandig.
In de @Home League, een competitie die gericht op zorgrobots, behaalde de Eindhovense robot Amigo de derde plek (in 2017 behaalde het de tweede plaats). De @Home Leage is gericht op de ontwikkeling van robotica die service en assistentie kan verlenen in thuis- of zorgsituaties. Volgens de universiteit laten de studenten zien dat techniek uit de voetbalcompetitie op een maatschappelijk nuttige manier toegepast kan worden.
Robot verslaat mens in 2050
RoboCup is een jaarlijks toernooi voor zelfstandige robots, in verschillende competities. Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van zelfstandige robots. De techniek wordt gebruikt voor toepassingen als autonoom rijden en binnen de productie van servicerobots in de zorg.
Aan het jaarlijkse evenement nemen zo’n vierduizend deelnemers uit veertig landen deel. Het is een open innovatiewedstrijd. Dat betekent dat data en technische gegevens gedeeld worden in een database die voor alle deelnemers beschikbaar is. Als stip op de horizon heeft RoboCup als doel gesteld dat voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal moeten kunnen verslaan.