Computerstoringen leggen met regelmaat urenlang systemen van het politiekorps plat. Hierdoor wordt het de politie vrijwel onmogelijk gemaakt hun werk goed te doen, aldus Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (npb), in een interview aan de Telegraaf.
‘Rechercheteams kunnen dan een aantal uren helemaal niks of agenten kunnen een proces-verbaal niet opmaken’, zegt Struijs, die laat weten ‘ontzettend veel mails’ over het terugkerend probleem te ontvangen.
In maart van dit jaar liet Dick Heerschop, cio van de politie, tijdens een hoorzitting over politie-ict nog weten positief te zijn over de huidige en toekomstige staat van de politie-ict. Het aantal applicaties was met ruim twaalfhonderd stuks verminderd, 27 procent van het ict-personeel hield zich met vernieuwing bezig en 73 procent met beheer. Het aantal externe ict’ers bedraagt ongeveer vierhonderd op jaarbasis, dit op een totaal van 2500 politie ict’ers. Een verhouding die volgens hem naar alle waarschijnlijkheid onveranderd zou blijven, gezien er voor iedere externe ict’er twee interne it-medewerkers kunnen worden aangenomen.
De Tweede Kamer praat woensdag met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de politie, waarbij CDA-Kamerlid Chris van Dam speciale aandacht vraagt voor de gebrekkige ict bij het korps.
Geen nieuws eigenlijk. Ict met kwaliteit doe je het best met je eigen mensen, aangestuurd door een écht en eigen architectuurteam dat het beleid voert, bewaakt, aanstuurt, uitdraagt en methodische werkwijzen ondersteunt. Met grote inhuurpartijen aan het roer, garandeer je bepaald geen kwaliteit en verdampt het geld. Dus gooi het eens over een andere boeg in plaats van de gebruikelijke herhaling van zetten.