Veenendaal en omgeving vormt het ICT-centrum voor Food, Health en Tech. De partners zorgen er samen voor dat Veenendaal dé ICT-banenmotor is met een optimaal vestigingsklimaat voor ICT-bedrijven en top ICT-onderwijs.
Samenwerking
In Veenendaal en omstreken zijn veel ICT-bedrijven gevestigd. Zowel grote als kleine bedrijven vestigen zich in de regio. Om de groei en vernieuwing van de ICT-sector te bevorderen heeft gemeente Veenendaal in 2016 samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven het initiatief genomen voor ICT Campus. ICT Campus faciliteert regionale samenwerkingen tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Deze partijen werken in de regio FoodValley samen aan innovaties op het gebied van Food, Health en Tech.
Innovaties
De aanpak van ICT Campus wordt steeds vaker gezien als een voorbeeld van hoe het hoort. Er is inmiddels een scala aan spraakmakende innovaties. Belangrijke drive is de inzet van hoogwaardige IT-toepassingen. Denk aan Internet of Things, 3D-printing, big data en predictive analytics. Hoogwaardige kennis wordt omgezet in toepassingen die zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Stichting ICT Valley is de drijvende kracht achter de vele ICT-bedrijven die aangehaakt zijn. ICT Valley brengt actief ICT-professionals bij elkaar door het organiseren van seminars, netwerkborrels en innovatiedagen. ICT Campus zorgt daarbij dat de regio een kennisrijke, innovatieve en aantrekkelijke broedplaats is voor zowel ondernemers als inwoners.
Een mooi voorbeeld
Een innovatief crossover-project is het project van WUR en VitalHealth Solutions. Zij bundelen hun krachten om het leven van mensen met een gezondheidsvraag te verbeteren door middel van gepersonaliseerd voedingsadvies en eHealth toepassingen. Dankzij het project kunnen er uiteindelijk meer mensen langer zelfstandig thuis wonen. VitalHealth ontwikkelt e-Vita, een online platform voor zelfmanagement in de zorg. De basis van dit platform wordt voor het project verder uitgewerkt zodat het voor de patiënt en de organisaties makkelijker wordt om informatie te delen en in contact te blijven met elkaar. Veenendaal wordt de proeftuin; het platform wordt eerst getest onder Veenendaalse ouderen. Na de verkenningsfase zullen ook studenten van Christelijke Hogeschool Ede bij het project betrokken worden.
Arbeidsplaatsen
Een belangrijke motor achter het programma van ICT Campus is de afstemming van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Er zijn vele honderden onvervulde vacatures. Bedrijven werken daarom samen met opleiders aan bijvoorbeeld de realisatie van maatwerk-trajecten zoals de tweejarige mbo+ Associate Degree. Daarnaast is er het ICTLAB4FoodValley waar mbo- en hbo-studenten samenwerken met het bedrijfsleven aan praktijkopdrachten van de toekomst. Het Lab is een innovatieve leer- en werkplek, waar ICT-talenten kennismaken met real life uitdagingen waar ondernemers voor staan. In het Lab komen onderwijs en bedrijfsleven samen: via het Lab ontdekken studenten dat met ICT écht het verschil wordt gemaakt.
Gunstig vestigingsklimaat
ICT Campus zorgt in de regio voor een optimale woon-, werk- en leeromgeving voor talentvolle ICT’ers. Zo ontstaat een prima concurrentiepositie voor bestaande ondernemers en ook een flinke aantrekkingskracht op nieuwe, grote ICT-bedrijven. Dat blijkt al door de vestiging van grote ICT-bedrijven zoals Cegeka. Belangrijke en positieve vestigingsfactoren zijn de centrale ligging in Nederland, en dan ook nog binnen de regio FoodValley. Door het sterke ICT-profiel is er een uitstekende basis voor onderlinge samenwerking, nieuwe innovaties en gezamenlijke ambities.
Meer weten over ICT Campus ga naar www.ictcampus-foodvalley.nl