IBM is al meer dan een halve eeuw vooruitstrevend bezig en heeft verschillende technologische hoogstandjes en demonstraties laten zien op het gebied van artificial intelligence (ai). Daarbij legt het bedrijf de lat telkens een stukje hoger leggen. Een r&d-team van IBM heeft meer dan zes jaar gewerkt aan dit prestigieuze project. Na IBM’s Deep Blue en Watson is er nu het Project Debater.
Een ai-computer die een debat kan voeren met mensen, hier realtime argumenten stellingen en gefundeerde onderbouwingen op geeft. Hoewel niet alle stellingen en onderbouwingen even sterk waren resulteerde deze demo wel in een goed inzicht waar de technologie naar toe gaat. Ook geeft het aan dat de verhouding tussen mens en machine steeds inniger wordt.
De doorbraak zit ‘m volgens IBM dan ook vooral in het uitrusten van computers met het vermogen om ’taal echt te begrijpen’ en vervolgens expressief te kunnen zijn in reacties. Om dit alles te kunnen doen, ontwikkelde een team van wetenschappers bij IBM, geleid door Dr. Noam Slonim en Dr. Ranit Aharonov, een ‘methodologie en tooling framework’ dat ze Cicero noemden, wat de algoritmen verbetert die de natuurlijke taalverwerking beheersen.
Het gaat IBM er niet om dat hun superdebater debatten hoeft te winnen, maar het bedrijf is meer geïnteresseerd in de toepassing van ai en hoe deze met menselijke dubbelzinnigheid, realiteit en context kan redeneren. Dit zou in de nabije toekomst taaltoepassingen en de werking van bijvoorbeeld text-to-speech applicaties moeten verbeteren.
IBM lijkt dan ook hard op weg om de consument te voorzien van bruikbare toepassingen die kunnen helpen grote hoeveelheden data en gegevens sneller en efficiënter te verwerken en analyseren. Helaas heeft Big Blue aangegeven nog geen plannen te hebben om deze technologie direct naar de markt te brengen.
Wat mij betreft kunnen er met gebruik van deze technologie toepassingen worden ontwikkeld die ons bijstaan in ons dagelijks bestaan. Dat kan door onze vraag aan informatie beter te interpreteren, iets te beargumenteren of met ons te debatteren en ons hierdoor onderbouwd van advies te kunnen voorzien. Met deze technologie zie ik verscheidene mogelijkheden. Denk hierbij aan toepassingen in het onderwijs. Ook zou deze ai-technologie slimme commerciële producten weer een stapje dichter bij de consument kunnen brengen. Zodat toepassingen zoals Siri, Google Assistant en Alexa aanzienlijk zijn te verbeteren. Maar momenteel staan deze nog ver weg ten aanzien van IBM’s Project Debater. Nu maar kijken wat de concurrentie doet en met welk antwoord de ai-partners Amazon, Facebook, Google en/of Microsoft gaan komen.