De Europese normcommissie CEN/TC 428, die voorheen werd aangeduid als de normcommissie ‘E-competences’, verandert zijn naam in ‘ICT Professionalism and Digital competences'. Volgens de commissie dekt dat beter de lading van de huidige activiteiten. Naast competenties buigt CEN/TC 428 zich namelijk ook over normen rondom ethiek, ict-kennis, opleidingscurricula en certificering.
CEN/TC 428 wil met de nieuwe naam uitdragen dat het volwassen worden van het ict-beroep in alle sectoren, zowel publiek als privaat, wordt ondersteund. ‘Normen dragen hieraan bij. Zij vormen immers een basis op grond waarvan nationaal en internationaal gehandeld kan worden. Op Europees niveau worden eenduidige termen en uitgangspunten in CEN/TC 428 vastgesteld. Leden uit alle EU-landen werken hieraan mee, waarbij onderlinge belangen worden afgewogen. Voorheen ontwikkelde de commissie alleen normen rondom het European e-Competence Framework (e-CF)’, staat in een toelichting.
Vanaf nu ontwikkelt de normcommissie ook normen rondom digitale ethiek, ict-kennis, opleidingscurricula, certificering en competentieprofielen. ‘Voorheen heette de normcommissie ‘E-competenties’, maar dit omvatte dus niet het gehele werkveld waar zij zich mee bezig hielden.’
De normcommissie ‘ICT Professionaliteit en Digitale Vaardigheden’, zoals de organisatie in het Nederlands heet, vertegenwoordigt Nederland in de CEN/TC 428. Het oefent directe invloed uit op de Europese normen, die allemaal in Nederland worden overgenomen. Nbn, de Belgische tak van het Europese normeninstituut, kent vooralsnog geen specifieke normcommissie voor CEN/TC 428. Leden van Europese beroepsverenigingen voor ict-professionals kunnen hun mening geven over normvoorstellen, maar hebben geen stemrecht.
Security, fintech, cloud, blockchain
Nen deelt in het bericht over de nieuwe naam van de normcommissie ook een lijst met de volgens hen belangrijkste onderwerpen en normontwikkelingen die in ontwikkeling zijn:
- Definitie, onderhoud en evolutie van digitale professionele competenties in alle sectoren, o.a. rekening houdend met nieuwe ontwikkelingen in de markt zoals security, fintech, cloud, blockchain;
- Interactie met wetgeving en normen ontwikkeld bij ISO; ICT professionele rolprofielen;
- Leidraad voor het omgaan met normen en het beoordelen daarvan;
- Het opstarten van een Body of Knowledge (BoK) voor het ict-ecosysteem;
- Ontwikkeling van een opleiding en certificeringsmodel gerelateerd aan het competentiemodel e-CF;
- Ontwikkeling van een duurzame ethische gedragscode