Het kabinet investeert tussen 2019 en 2021 ongeveer 270 miljoen euro in innovatieregelingen om ouderen langer thuis te laten wonen. Het geld gaat naar de regelingen: e-Health Thuis (digitale ondersteuning om langer thuis te kunnen wonen), VIPP-care (patiënttoegang tot eigen medische gegevens) en Woonzorgarrangementen (nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen).
Volgens het kabinet wordt er een stevige impuls gegeven aan innovatieve en digitale zorg in de thuissituatie (eHealth). Er zijn subsidieregelingen gestart die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken en de digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners én tussen zorgverleners onderling moeten verbeteren.
Volgens een voorlopige raming wordt in de periode 2019-2021 jaarlijks dertig miljoen geïnvesteerd in e-health Thuis. Dat project ondersteunt zorg aan huis via digitalisering.
Er is in die periode ook jaarlijks dertig miljoen euro gereserveerd voor VIPP-care. Dat is een implementatieprogramma waarin ziekenhuizen, revalidatiecentra en zorginstellingen de patiënten via internet toegang geven tot de eigen medische gegevens. Daardoor moet informatie van het ziekenhuis, zoals lab- of andere onderzoekuitslagen, specialistenbrieven en medicatiegegevens, eenvoudiger beschikbaar zijn.
Langer Thuis
Tussen 2019 en 2021 wordt er ook dertig miljoen euro gestoken in innovatieregelingen voor woonzorgarrangementen. Het gaat om nieuwe woonvormen die gericht zijn op veiligheid, comfort en gezelligheid zonder dat de oudere hoeft te verhuizen naar een verpleeghuis. Volgens het rapport over het programma: Langer Thuis, vormt dit vooral voor ouderen met lage en midden-inkomens een uitdaging.
Langer Thuis
De investering van 270 miljoen euro is onderdeel van het programma Langer Thuis. In totaal wordt 340 miljoen euro geïnvesteerd. Naast de genoemde 270 miljoen euro gaat zo’n zeventig miljoen euro naar regionale coördinatiepunten, ondersteuning van samenwerking tussen verzekeraars en gemeenten en campagnes voor kwaliteitsverbetering en sociale experimenten in de zorg voor dementen.
Groei aantal ouderen
Het aantal ouderen neemt toe in Nederland. Zijn er momenteel zo’n 1,3 miljoen 75-plussers, in 2030 is dat aantal gestegen tot 2,1 miljoen. Het aantal ouderen neemt niet alleen toe, ouderen worden ook ouder en blijven langer vitaal. In toenemende mate willen ze daarom als het even kan thuis blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. 92% van de 75-plussers woont momenteel zelfstandig thuis.
In het programma Langer Thuis wordt ingezet op het verbeteren van drie belangrijke randvoorwaarden voor een goede kwaliteit van leven voor de groeiende groep thuiswonende ouderen. Het programma volgt drie actielijnen waarbij telkens een integrale, persoonsgerichte aanpak centraal staat.
(Bron: ministerie van VWS)