Het ict-project bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nvwa) waar oude hardware vervangen wordt voor nieuwe ict-systemen, valt 59 miljoen euro hoger uit dan begroot. Dit brengt het totaal op 95 miljoen euro. Ook zou de uitrol bijna twee jaar langer duren. Iets wat het kostenplaatje alleen maar doet oplopen. Dit schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.
Naast extra kosten voor onder meer extra hardware en het langer draaiende houden van bestaande systemen, kampt ook de toezichthouder van het project met financiële organisatorische risico’s. Een kostenberaming van ongeveer 22 miljoen euro, waarvan Schouten naar eigen zeggen eerst de noodzaak ervan onder de loep neemt. Het project wordt nu volgens de huidige planning in 2021 afgerond.
Bureau ict-toetsing
De ict blijft de Rijksoverheid parten spelen. Systemen zijn verouderd, projecten vallen duurder uit en er is een tekort aan ict-personeel. In 2014 concludeerde een onderzoekscommissie uit de Tweede Kamer onder leiding van toenmalig kamerlid Ton Elias (vvd) al, dat de Rijksoverheid de ict niet op orde heeft. Het zou chaotisch en ondoorzichtig zijn en er zou tussen de één en vijf miljard euro per jaar verspild worden aan ict-uitgaven. Het orgaan Bureau ict-toetsing (bit) werd in het leven geroepen om alle ict-projecten boven de vijf miljoen euro eerst te laten toetsen.
Ik kan me haast niet voorstellen dat het vervangen van de hardware zo belachelijk veel geld moet kosten. Gezien dit soort bedragen moet hier wel een fors data- en applicatie- migratietraject bij zitten. Dan rijzen vragen als wie dit aangekocht heeft, wat er in de oorspronkelijke uitvraag stond en welke factoren er toe bijdragen dat het zó veel duurder wordt.
4j verder en die bit did not help a bit?
Mathieu Weggeman over succesvolle organisaties:
https://www.youtube.com/watch?v=3JHdgZsqqVE