Vandaag trapt de vernieuwde CeBIT in Hannover af met een conferentieprogramma over digitalisering. Vanaf dinsdag is er een heus festivalprogramma vol muziek, shows, kunst en hippe wetenschap. Het techfestival loopt tot en met vrijdag 15 juni. De Cebit krijgt twee tot drie jaar de tijd om zich met deze nieuwe opzet te bewijzen.
‘Het is alsof we een nieuwe Volkswagen Kever introduceren. De nieuwe CeBIT lijkt wel wat op het oude concept maar is wel compleet vernieuwd, net als de ‘new Beetle’ toentertijd: die deed denken aan de originele Kever maar had de technologie van de VW Golf’, vertelde spreekbuis Hartwig von Sass op de persconferentie die kortgeleden door Hannover Consultancy in Nederland over de metamorfose van deze vermaarde ict-beurs was georganiseerd.
Heel spannend, noemt Von Sass, het vernieuwingstraject. ‘Het is knap lastig om innovatief te zijn in een bestaand systeem. We hebben daarom in de voorbereiding een curatorium ingesteld met vijfentwintig leden vanuit verschillende achtergronden: van architect tot musicus en van marketeer tot festivalorganisator. Met zo’n multidisciplinaire denktank kom je sneller tot verfrissende ideeën.’
Afsplitsing
De CeBIT (Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation) is een van de grootste ict-vakbeurzen ter wereld. Het maakte een tijd deel uit van de industriebeurs Hannover Messe, maar wordt vanaf 1986 als afzonderlijk evenement georganiseerd. De vakbeurs richt zich de laatste jaren geheel op de zakelijke markt en trok vorig jaar nog met drieduizend standhouders zo’n tweehonderdduizend bezoekers.
Beursorganisator Deutsche Messe achtte echter de tijd rijp voor een ander concept, onder andere omdat de Hannover Messe, die in april wordt gehouden, steeds meer ict-gerelateerde zaken rond Industrie 4.0 toont. Maar ook om meer jonge mensen aan te kunnen trekken en vol in te zetten op innovaties en nieuwe ict-functies op de arbeidsmarkt.
De ict-vakbeurs wil zich opnieuw uitvinden onder het motto ‘zakelijk én lol’ op het snijvlak van digitale technologie, innovatie en business development. Daarom is gekozen voor een techfestivaluitstraling en vindt de beurs in juni – een festivalmaand – plaats in plaats van maart. Er moeten ook heuse festivaltickets worden gekocht en bezoekers kunnen zelfs kamperen door een tent te huren bij Mein-Zelt-steht-schon op een nabijgelegen terrein.
Innovaties
Maandag 11 juni wordt afgetrapt met een conferentieprogramma; bezoekers kunnen tijdens ‘Take-off Monday’ onder meer debatten volgen over de toekomst van het werken en een presentatie van virtual reality-pionier Jaron Lanier.
Vanaf dinsdag tot en met vrijdag is het beursterrein open. Het bruisende hart is het festivalgedeelte én netwerkevenement met onder andere optredens van muzikanten, kunstenaars en wetenschappers. Verder zijn er podia voor conferenties en workshops met in totaal zo’n vijfhonderd sprekers en is er ook nog de traditionele handelsbeurs, verspreid over acht hallen.
Volgens CeBIT-woordvoerder Von Sass staat innovatie en het toepassen ervan centraal op het techfestival. ‘Bezoekers moeten het gevoel krijgen dat nieuwe technologie de volle aandacht krijgt. Denk aan kunstmatige intelligentie, blockchain, human robotics, drones, 5G, internet-of-things, vr/ar en innovaties op het gebied van beveiliging en mobility: het komt allemaal aan bod aan de hand van showcases.’
De grote bedrijfsnamen ontbreken ook dit jaar niet. Zo zijn onder meer SAP, IBM, Atos, Vodafone, Rittal, Datev, Huawei, Salesforce en Deutsche Telekom van de partij. Overigens, er is geen partnerland meer, zoals in de afgelopen jaren bij de ‘oude’ CeBIT. Japan was vorig jaar voorlopig het laatste partnerland.