Gavin Patterson, de ceo van BT, zal later dit jaar de onderneming verlaten. Enkele grote aandeelhouders van het bedrijf zijn ontevreden over zijn prestaties en betwijfelen of hij de man is die BT door een grote herstructurering moet halen.
Nog maar vorige maand had de 50-jarige Patterson een besparingsplan voorgesteld waarbij onder andere zo’n 13.000 jobs zouden sneuvelen. BT zou na 150 jaar ook verhuizen uit zijn Londens hoofdkwartier. Dat moest de kosten met anderhalf miljard pond moeten terugdringen.
Het plan was nodig omdat BT met tegenvallende resultaten kampt en almaar meer last heeft van de concurrentie, zowel in de markt voor it-diensten als in telecom. Het bedrijf kampt ook met een groot pensioendeficit dat moet aangepakt worden. Dat alles was voor de raad van bestuur genoeg om het vertrouwen in de ceo op te zeggen.
Het besluit om Patterson de bons te geven, komt net voor BT jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De verwachting was al dat veel aandeelhouders daar hun ongenoegen zouden laten blijken. BT heeft al enkele omzetdoelen gemist en verwacht de volgende jaren ook geen winstgroei.
Patterson werkte al veertien jaar bij BT, hij was sinds 2013 ceo. Onder zijn leiding diversifieerde het bedrijf naar andere takken. Zo werd BT een grote naam in sportuitzendingen met BT Sports, waarvoor het bedrijf veel geld over had. Een ander hoogtepunt was de overname van telecomconcurrent EE, waarvoor ook al 12,5 miljard pond op tafel werd gelegd.
Dieptepunten waren er ook. Naast de tegenvallende financiële prestaties was er ook een zwaar geval van boekhoudfraude in zijn Italiaanse divisie (die acht miljard pond beurswaarde wegveegde) en een recordboete van 42 miljoen pond bij zijn divisie OpenReach die het netwerk beheert. Volgens de Britse telecomwaakhond Ofcom zou BT daarbij zijn marktoverwicht misbruiken.