We schrijven 2003. De voorbereidingen voor de ov-chipkaart zijn in volle gang en het verval van Nokia is ingezet.
Na ruim tien jaar oeverloos praten en uitproberen vindt eindelijk de aanbesteding van het achterliggende systeem van de ov-chipkaart plaats. De aanbesteding is opgezet door Trans Link Systems (TLS), dat twee jaar eerder werd opgericht. Uiteindelijk gunt deze organisatie de opdracht aan East-West. Dit is een consortium van Accenture, MTRC, Thales en Vialis. Mytrans, een samenwerking van EDS, Siemens en Cubic, blijft met lege handen achter.
Startsein ov-chipkaart
De gunning aan East-West is het startsein voor grootschalige implementatie van de ov-chipkaart bij de Nederlandse openbaarvervoerbedrijven. Het gaat om de vervoersbewijzen, verkooppunten, chipkaartlezers, tourniquets, lokale gegevensverwerking, en de centrale registratie en transactieverwerking. Het duurt nog tot 2007 voordat de ov-chipkaart landelijk is ingevoerd. Wel zijn in 2004 de eerste chipkaarten in gebruik in Rotterdam, de stad waar vanaf dan enkele pilotprojecten draaien. Vanaf de invoering zijn er zorgen over de fraudebestendigheid van de chip die op de kaarten staat. Uiteindelijk worden de kaarten vanaf 2011 voorzien van een beter beveiligde chip.
De ov-chipkaart is een voorbeeld van innovatie in het openbaar vervoer. Tegenwoordig zijn ov-bedrijven veelal bezig met technieken om reizigers beter te informeren, zoals met realtime reisinformatie via apps.
Nokia verlies glans
Een Nokia, wie had er geen? De Finse mobieltjesfabrikant was heer en meester in de beginjaren van de mobiele telefoon, maar wist zijn voorsprong niet vast te houden. De introductie van de iPhone, in 2007, deed de Finnen de das om. Maar het verval begon al veel eerder. Al in 2003 schreef Computable dat het Finse kroonjuweel glans verloor. Het marktaandeel nam nog wel toe, maar zowel de omzet als de winst waren tanende. Oorzaak: de verkoopprijs van de mobieltjes was gedaald door toenemende concurrentie.
Wat ook niet meehielp, waren de kwakkelende gang van zaken bij de netwerkdivisie van Nokia. Net als concurrenten Ericsson en Motorola moesten de Finnen vele honderden banen schrappen. De maatregelen blijken amper voldoende om het tij te keren.
Maar de redactie van Computable bleek in 2003 ondanks de slechte berichten, nog vertrouwen in een goede afloop voor Nokia. ‘(…) voor een rooskleurige toekomst [hoeft] nauwelijks te worden gevreesd – het eclatante marktaandeel, de marketingkracht, efficiëntie en innovatiekracht staan er vooralsnog garant voor’.
We weten allemaal hoe het met Nokia is afgelopen. De mobiele business is verkocht, in 2013 eerst aan Microsoft en later aan het Finse HMD Global. De netwerkactiviteiten doet Nokia nog wel. In 2016 namen de Finnen daarvoor zelfs Alcatel-Lucent over.
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.