Ict-vakblad Computable heeft vijf ict-projecten in het onderwijs genomineerd voor de Computable Awards 2018. Het gaat om projecten bij Vechtdal College, HU University of applied sciences en ROC Aventus, het project Studybits en een initiatief van stichting FutureNL. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show op 30 oktober.
De vijf genomineerde projecten zijn 9 mei al vastgesteld door een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Jeroen Aris, global infrastructure architect bij Teva Pharmaceuticals, Kees Hakvoort, manager professional services bij ICreative, Gert-Jo van der Heijden, ict-manager bij Canon Nederland, Armand Lejeune, eigenaar van Webkalf ICT Services en docent aan het Valuascollege en Geke Rosier, oprichter/eigenaar van Rightbrains.
Computable ontving in deze categorie in totaal 28 voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs zijn:
- 3D-lessen met hololens (Vechtdal College en Microsoft) – Lees het juryrapport
- Blockchain Fieldlab Education (Groningen) / Studybits (Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het ministerie van OCW, TNO, Quintor, Groningen Declaration Network (GDN), Stichting ePortfolio Supports (StePS) en Rabobank) – Lees het juryrapport
- CoVince-platform (HU University of applied sciences, EMC Performance, NOA en CoVince) – Lees het juryrapport
- Expeditie micro:bit (FutureNL) – Lees het juryrapport
- Robots tegen faalangst (ROC Aventus (in samenwerking met HAN, Saxion en TU Delft)) – Lees het juryrapport
Jureringstraject
Een groep van in totaal dertien Computable-experts heeft de 28 voordrachten in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs digitaal beoordeeld. Op basis van hun cijfers is de top tien uitgenodigd voor het juryberaad van afgelopen 9 mei. Het juryteam stond onder leiding van Jeroen Aris, die met Fred Bons, Bart van der Mark, Reza Sarshar en Marjolein Schuurhuis gezamenlijk de algemene jury van de Computable Awards 2018 vormt.
Bij het juryberaad waren naast de juryvoorzitter nog vier competenties vertegenwoordigd. Kees Hakvoort lette specifiek op het projectmanagement, Gert-Jo van der Heijden nam de techniek in ogenschouw, Armand Lejeune beoordeelde de projecten vanuit opdrachtgeverschap en Geke Rosier focuste zich vooral op de bedrijfskundige aspecten.
Tijdens het juryberaad kregen de kandidaten van ieder jurylid een gemiddeld eindcijfer. Dit eindcijfer werd bepaald doordat ieder jurylid een cijfer gaf voor de complexiteit en/of risico’s in het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht en de rol van de interne en/of externe leverancier(s). De gemiddelden van de juryleden gezamenlijk bepaalden uiteindelijk welke vijf projecten werden genomineerd.
Afgevallen projecten
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Van de volgende vijf deelnemende ict-projecten in het onderwijs nemen we afscheid:
- Digitalisering voor dna-onderzoek (Vrije Universiteit Amsterdam en Axians)
- Hipergreen (Inholland (locaties Delft, Alkmaar, Haarlem en Diemen))
- Make IT Work (University of Applied Sciences Amsterdam)
- Virtuele stad Topolis (ABN Amro en Tinqwise)
- Web-app voor hybride carrière (Expertisecentrum Hybride Docent)
Stemmen
Op 5 juli start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2018. Publieksstemming bepaalt voor 50 procent de winnaar. Ook buigen de betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt.
Op 30 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.
Ook aanwezig zijn?
Ook aanwezig zijn bij de Computable Awards 2018, het belangrijkste, jaarlijkse festijn in de Nederlandse ict-markt? Reserveer dan nu uw plekken aan tafel bij het netwerkdiner en bij de spectaculaire uitreiking in het Beatrix Theater in Utrecht.