Ict-dienstverlener Info Support uit Veenendaal heeft de zogenaamde TimTim-app voor de Nederlandse Spoorwegen (NS) ontwikkelt. Deze app toont realtime route-informatie en helpt machinisten beter te anticiperen op andere treinen op het spoor. Dat vergemakkelijkt de proef die NS op dit moment uitvoert met spoorboekvrij reizen.
NS-machinisten droegen voorheen een zakcomputer (de Railpocket). Deze voldeed echter niet meer aan de wensen en eisen die de spoorwegen nu heeft. Een nieuwe app moet hier antwoord op bieden. De TimTim-app biedt machinisten realtime route-informatie en inzicht in de situatie op het spoor. Daarnaast toont de app tijdelijke snelheidsbeperkingen en de plekken waar het spoor glad is.
‘De app helpt machinisten niet enkel om op tijd te rijden, maar ook om veiliger en energiezuinig te rijden’, vertelt Jeroen Polman, manager applicatie ontwikkeling & architectuur bij NS. ‘Als je als machinist ziet dat er een langzame trein een paar kilometer voor je rijdt, dan heeft het niet zoveel zin om eerst flink gas te geven en daarna in de remmen te gaan. Dat is niet bepaald energiezuinig; de app helpt ook om elektriciteit te besparen.’
Sinds oktober 2017 is de app in productie genomen. Momenteel voert de NS een proef uit op een aantal trajecten waar iedere tien minuten een trein rijdt. Een traject waar het volgende NS ‘belangrijker dan ooit’ is dat machinisten realtime inzicht hebben.
De app is naar eigen zeggen ontwikkeld in samenwerking met de machinisten als eindgebruikers. Tijdens de productiefase werden ambassadeurs in het veld ingeschakeld. Zij krijgen altijd als eerste een nieuwe versie en de mogelijkheid om deze te beoordelen. Deze ambassadeurs hebben niet alleen gezorgd voor een succesvolle livegang.
Info Support
Info Support levert maatwerksoftware, dat-oplossingen, beheer en trainingen en is vooral actief in de sectoren energie, mobiliteit, fintech, zorg, industrie en agrifood. Het bedrijf heeft ruim vierhonderd medewerkers in dienst, verspreid over kantoren in Veenendaal en Mechelen (België). Daarnaast heeft het een innovatielab in de Startup Village op het Science Park in Amsterdam.