Het vernieuwde alarmeringsnetwerk P2000, waarmee hulpverleners door de meldkamer worden gealarmeerd op hun pager, is vernieuwd. Het eerste nieuwe pagingbericht is inmiddels succesvol verzonden vanuit de meldkamerlocatie in Flevoland. Het nieuwe P2000 is onderdeel van de vernieuwing van communicatienetwerk C2000, waarin ook het spraaknetwerk voor de hulpverleners en de radiobediening op de meldkamers wordt vernieuwd.
De ingebruikname van het alarmeringsnetwerk is een belangrijke mijlpaal voor de vernieuwing van C2000 én een opsteker. Het vernieuwingstraject rond C2000 verloopt uiterst moeizaam en was recent nog onderwerp van een verontrustende uitzending van tv-onderzoeksprogramma Zembla.
Bij P2000 is samengewerkt tussen de hulpverleningsdiensten, het meldkamerdienstencentrum van de Nationale Politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de leverancier 2Way.
Het alarmeringsnetwerk is in de afgelopen periode compleet vervangen. Tijdens deze operatie, waarbij het bestaande P2000 in bedrijf is gebleven, is de centrale infrastructuur vervangen en zijn de 415 zendmasten stuk voor stuk voorzien van nieuwe apparatuur. De hulpverleners kunnen gebruik blijven maken van hun bestaande pagers en ook aan de cap-codes (soort ip-adres voor het systeem) wijzigt niets.
Volgens de zwaailichtensector is het systeem klaar voor de versleuteling van berichten en voor terugmelding. De hulpverleningsdiensten bepalen zelf of ze gebruik gaan maken van deze mogelijkheden na de ingebruikname van de vernieuwde C2000-radiobediening van waaruit straks ook gealarmeerd kan worden.
Ik sla even aan op Pager….dat is niet meer van deze tijd, althans dat hoop ik.
Ik neem aan dat het een device onafhankelijke dienst, die meer werkt met op software gebaseerde oplossingen dan hardware georiënteerd is…
Echt wel, Willem. Veel brandweermensen hebben nog steeds een (moderne) pager. Door de dedicated hardware en embedded software erin veel betrouwbaarder dan bijv. een mobile telefoon. Compacter, robuuster. Maakt nog steeds geluid als je je telefoon op “stil” hebt gezet. Maar de dienst was al en blijft inderdaad in principe device-onafhankelijk.
Pagers hebben ook bereik waar een GSM geen signaal heeft…
@Frank, een pager heeft geen bereik, de zender waarmee deze opgeroepen wordt heeft een (dekkings)bereik.
De mate van dekking is o.a. afhankelijk van de antenne lokatie en hoogte, de frequentie en het vermogen (erp).
Wat jij doet (met alle respect) is appels en peren vergelijken……….
@Ron:
Serieus???
Oké, speciaal voor jou dan: pagers zijn bereikbaar op de meeste plekken, waaronder op vele plekken waar je GSM geen bereik heeft. Een pager hoeft alleen maar signalen te kunnen ontvangen, GSM’s (en andere mobiele communicatieapparatuur, dus ook 3G, 4G en toekomstige 5G telefoons) doen aan tweerichtingscommunicatie.
Het GSM netwerk is commercieel, daar waar (bijna) nooit mensen komen, heb je ook minder dekking nodig.
Met P2000 is het anders, dit is niet commercieel, maar nodig bij calamiteiten.
Hetzelfde geldt ook voor C2000, maar daar had de overheid het 20 jaar geleden over buitenshuis dekking, iets waar ze later spijt van hadden………..