Voor twintig Nederlandse startups is het erop of eronder. Op vrijdagmiddag 1 juni presenteren zij zich in Utrecht voor een vakjury, met als doel te worden genomineerd voor een Computable Award.
Van de twintig zullen uiteindelijk tien bedrijfjes van de jury een nominatie ontvangen. In het juryverdict wordt gekeken naar het product, de markt, het team en de business tot nu toe. De genomineerden dingen mee naar de Computable Award voor Nederlandse Startup van het Jaar. Deze prijs wordt uitgereikt op 30 oktober.
De vakjury bestaat uit zeven mensen die hun strepen hebben verdiend in de it-wereld. Het zijn Jeroen Aris (global infrastructure architect bij Teva Pharmaceuticals), Bart van der Mark (conversational ai-lead Europe bij Cognizant), Erik van der Meijden (oud-ceo van Exact), Ruud Pieterse (chief architect bij DXC Technology), Elles de Vries (new business developer bij Rightbrains) en Vincent Wouters (ceo van iCreative). De juryvoorzitter is Patrick Essers, directeur Nederland bij EIT Digital.
De twintig deelnemende startups hebben de eerste selectie al overleefd. Eind april hadden 105 jonge bedrijfjes zich aangemeld. Zij werden door een team van Computable-experts digitaal beoordeeld, waarna er twintig overbleven. De ontstaande twintig ontvingen een uitnodiging voor het juryberaad van 1 juni.
Tryst Energy
De oprichters van Tryst Energy willen alle batterijen vervangen door een super efficiënte zonnecel. Internet of things biedt enorme mogelijkheden, maar slimme apparaten hebben ook energie nodig. Meestal komt die van een batterij.
Expivi
Een virtuele wandeling door je nieuwe woning maken, en deze meteen zo decoreren als je zelf wilt. Klinkt als toekomstmuziek, maar de Eindhovense startup Expivi wil er de wereld mee veroveren. Niet alleen willen zij de kwaliteit van vr-beelden sterk verbeteren, het moet voortaan ook allemaal op een smartphone kunnen. Bovendien is het met Expivi mogelijk om naar believen realtime het product aan te passen.
Ikbenfrits
Ikbenfrits automatiseert het vinden van een hypotheek door een adviesrobot te koppelen aan advies van vlees en bloed. In tien minuten berekent de software welke hypotheekoptie het beste is in voor de klant. Vervolgens kunnen ze met een adviseur telefonisch overleggen.
Homerun
De recruitmentsoftware van Homerun combineert vacatures met story telling en marketing: het draait bij de vacatures op Homerun meer om de cultuur van een bedrijf dan om bepaalde skills. Het bedrijf zorgt ervoor dat je als bedrijf je cultuur kunt laten zien. Daarmee vervangen ze ouderwetse vacatures door rijke en verhalende vacatures.
20Face
UT-promovendus Tauseef Ali werkte jaren aan het perfectioneren van gezichtsherkenningssoftware en heeft deze nu op de markt gebracht onder de naam 20Face unconditional face recognition. ‘Ons doel is om de eerste wereldwijde gezichtsidentificatie als cloudservice te ontwikkelen.’
Hotelchamp
De Amsterdamse startup Hotelchamp heeft een algoritme ontwikkeld om websitebezoekers van hotels een gepersonaliseerde ervaring te bieden. Dit moet zowel de klantrelaties versterken als de boekingen weer terug brengen naar de hotelwebsites. Het merendeel verloopt tegenwoordig namelijk via boekingswebsites als Booking.com en Expedia.
Mind Mansion
Mind Mansion, een startup van Fontys-studenten, wil met een virtual reality game die reacties van het lichaam direct kan waarnemen, mensen helpen sneller van hun angsten af te helpen. Het idee: door middel van virtual reality, de verwerking van lichaamsreacties (‘biofeedback’) en gamification mensen met een angst of fobie beter en sneller helpen.
Ockel Computers
Ockel Computers brengt twee werelden samen. De mobiele wereld en de desktop wereld. Alle computers die Ockel in de afgelopen tijd heeft ontwikkeld zijn ultra mobiel (net zo groot als een smartphone), maar hebben de functionaliteiten van een desktop pc. Hierdoor kun je met de producten van Ockel werken zoals je gewend bent, op de volledige versie van Windows 10.
Shypple
Techstartup Shypple laat bedrijven zowel gemakkelijker als goedkoper hun spullen verschepen. Het is een soort platform – ‘online expediteur’ – waarop bedrijven direct het verschepen van vrachten kunnen boeken. Ze hoeven daarvoor dus niet meer richting expediteurs te gaan, die vaak uren bezig zijn een offerte op te stellen op basis van tarievenlijsten.
GoBlock
GoBlock voorkomt dat it’ers zomaar ‘iets met blockchain’ moeten gaan doen en gaat bij organisaties langs om te kijken of, en zo ja, welke blockchain-technologie geschikt is voor wat ze willen doen. Het bedrijf geeft voorlichting over de oplossingen die er zijn en waar ze wel of niet geschikt voor zijn, ontwikkelt een use-case met de klant en stelt eventueel een proof of concept op samen met een developmentteam.
Oblivion Cloud Control
Oblivion Cloud Control adviseert organisaties over de inzet van cloud computing en Amazon Web Services. Het bedrijf staat bekend om innovatie. Nieuwe Amazon-diensten worden vrijwel direct meegetest en gespeeld om klanten vroegtijdig te kunnen laten meeprofiteren van de nieuwste ontwikkelingen als AWS Lex/Polly, IoT en Kinesis. Het bedrijf is twee jaar geleden gestart als dochteronderneming van Oblivion.
Watermelon
Watermelon is een Nederlandse ai-startup die het proces van online sales en -klantenservice voor bedrijven vergemakkelijkt en effectiever maakt. De startup biedt een overzicht voor alle chat-applicaties die gebruikt worden bij digitale klantcommunicatie. Het chatbot-platform telt inmiddels drieduizend registraties bij zestig klanten en elke week groeit het aantal klanten met zo’n veertig bedrijven.
We.Stream
We.Stream isnaar eigen zeggen ’s werelds eerste veilige mobiele wifi-hotspot met embedded cloud sim technologie. Hierdoor kunnen gebruikers veilig en onbeperkt internetten in meer dan honderd landen wereldwijd (waaronder China, Verenigde Staten, Australië en Europa). Tijdens de lancering van We.Stream op CES 2018 in Las Vegas ontving We.Stream al meerdere prestigieuze awards
Temper
Temper is het digitale platform waar horecabedrijven korte klussen plaatsen, en zzp’ers een profiel opbouwen om hun diensten te verkopen. Het platform biedt zzp’ers de vrijheid om zelf te bepalen waar, wanneer en tegen welk tarief zij werken zonder tussenkomst van een uitzendbureau. De horeca opdrachtgevers zien dit linea recta terug in de kwaliteit en energie op de werkvloer.
SD-Insights
SD-Insights helpt zakelijke chauffeurs met unieke online feedback en rijtraining om de rijprestaties te verbeteren en zo de mobiliteitskosten te verlagen. Het bedrijf levert ‘safety as a service’: ze ondersteunen chauffeurs om hun rijprestaties te verbeteren. Voor de klantorganisatie betekent dit dat hun mensen veilig onderweg zijn en dus inzetbaar blijven.
Testalize.me
Met testalize.me kan iedereen vanuit huis en 100 procent anoniem testen, bijvoorbeeld soa’s. De tests zijn gebaseerd op zelfafname en laboratoriumonderzoek. Hierdoor kan uiterst betrouwbaar te werk gegaan worden met dezelfde analyses als via huisarts of GGD. Door de focus op it kan testalize.me veel goedkoper te werk gaan dan huisartsen en GGD’s en blijft de gebruiker anoniem.
Carapax IT
Carapax IT is een social enterprise waar hoog begaafde it’ers met autisme aan externe opdrachtgevers complexe it-systemen en -diensten leveren vanuit twee competence centers (Gouda en Eindhoven). Ondanks het autisme van de medewerkers blijkt steeds weer de kwaliteit van de werkzaamheden van zeer hoge kwaliteit te zijn.
Winq
Winq is een online platform voor het ontwikkelen, delen en distribueren van gepersonaliseerde digitale keuzehulpen om samen beslissen tussen patiënt en zorgverlener te bewerkstelligen. 94 procent van de patiënten wil actief betrokken worden bij het nemen van belangrijke beslissingen gerelateerd aan zijn/haar behandeling.
Quant Base
Quant Base visualiseert data voor bedrijven en overheidsinstanties, zodat die gegevens op een transparante, overzichtelijke en eenvoudig leesbare manier in de directiekamer terecht komen. Dat doet de startup door middel van de ‘Smart Graph’, een interactief dashboard, dat data inzichtelijk maakt om op basis daarvan betere beslissingen te kunnen nemen.
PlaygroundVR
PlaygroundVR ontwikkelt een oplossing voor ziekenhuizen waarmee ze kinderen, vanuit hun bed, buiten kunnen laten spelen. Ze zijn bezig om de juiste vr-omgeving te ontwikkelen, die het spelen faciliteert en hygiëne oplossingen, zodat kinderen veilig kunnen spelen. Zélfs als ze in isolatie liggen, juist dan.