Het Kadaster experimenteert volop met kunstmatige intelligentie (ai). Het combineert deze technologie met cognitieve systemen om voorspelbare modellen voor de vastgoedmarkt te maken. Een blockchain-toepassing staat voor later op de planning. Hier wordt eerst het potentieel onderzocht. Arbeidsbemiddelaar Headfirst helpt bij de experimenten.
Het Kadaster registreert en verstrekt gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland en de rechten die daarbij horen, zoals eigendom en hypotheek. Daarnaast ontvangt het informatie van externe partijen. De organisatie voert data-analyses uit op deze data en haalt hier inzichten uit. Met behulp van kunstmatige intelligentie verwacht het Kadaster geavanceerdere inzichten te krijgen.
‘De hoeveelheid data neemt toe waardoor data-analyse transformeert naar data science’, vertelt Koen Huisstede, enterprise architect bij het Kadaster in een artikel in ZPFacts (een uitgave van Headfirst en de Universiteit van Tilburg). ‘Wij voegen hier cognitieve systemen aan toe om voorspelbare modellen te maken.’
Met het experiment kijkt het Kadaster wat de impact van zo’n technologieën op de medewerkers is. Het hoopt dat het leidt tot een flexibelere en wendbare organisatie en processen. ‘Op die manier kunnen mensen anders worden ingezet om nog meer waarde te kunnen toevoegen’, aldus Huisstede.
Blockchain
Een andere nieuwe technologie is blockchain. Het Kadaster zegt hier mee te experimenteren en te onderzoeken waar het deze techniek voor kan inzetten en tegen welke technische, juridische en governance vraagstukken ze dan aanlopen.
Een productiewaardige blockchain-oplossing laat nog even op zich wachten. Dit omdat de instelling eerst wil weten wat de inzet van deze relatief nieuwe techniek betekent voor de vastgoedmarkt. Huisstede verwacht tussen de één en drie jaar een blockchain-oplossing op te nemen in het primaire proces.