Er is negentig miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het digitaal stelsel. Dit staat in de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De planning blijft daarmee volgens het ministerie van BZK op schema lopen; alles blijft gericht op de inwerkingtreding en implementatie per 1 januari 2021. Critici betwijfelen de haalbaarheid hiervan; negentig miljoen zou ook te weinig zijn.
BZK werkt samen met alle decentrale overheden op basis van het ‘Bestuursakkoord implementatie Omgevingswet’ uit 2015 en de daarbij gemaakte financiële afspraken.
De VNG laat in een reactie weten toch blij te zijn met negentig miljoen als financiële zekerheid, al is in het bestuursakkoord opgenomen dat het Rijk in totaal 150 miljoen investeert. Maar, stelt de vereniging, ‘voor gemeenten betekent dit dat nu ze op volle kracht vooruit bezig kunnen gaan met invoering van de Omgevingswet.’
Eén stelsel
Doel van de Omgevingswet en het bijbehorende Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is het bundelen van wetgeving rondom ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water binnen één stelsel. Het idee is dat de gebruikers van het DSO met ‘een klik op de kaart’ informatie over regelgeving centraal kunnen opvragen en daardoor makkelijker en efficiënter zaken kunnen doen op het gebied van omgevingsrecht en ruimtelijke ordening.
De Omgevingswet gaat door volgens plan, conform regeerakkoord. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (BZK): ‘De Omgevingswet leidt tot minder en betere regels. De wet maakt het burgers en bedrijven gemakkelijker zaken te doen met de overheid als ze plannen hebben in hun ruimtelijke omgeving van innovatie op het gebied van energievoorziening tot een dakkapel. De regels worden gebruiksvriendelijker.’
Kritiek
Begin dit jaar stuurden overigens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen een brandbrief over het gebrek aan budget om de nieuwe wet goed uit te voeren. Minister Ollongren is met negentig miljoen euro over de brug gekomen, maar of dat voldoende is, mag worden betwijfeld. De NOS becijferde al eens eerder dat de bewindsvrouw zeker tweehonderd miljoen euro zou moeten uittrekken voor de Omgevingswet.
Ook Nederlands ICT en Bureau ICT Toetsing zetten hun vraagtekens, met name bij de uitvoering van dit complexe programma. De branchevereniging verwacht bijvoorbeeld dat de DSO pas in 2024 afgerond kan worden.