Raet wil internationaal verder groeien als leverancier van software voor personeelszaken en salarisverwerking. 'Wij stonden voor de keuze om fors te investeren in overnames of ons aan te sluiten bij een grote speler. Uiteindelijk hebben we voor deze laatste optie gekozen en zijn we met Visma tot een akkoord gekomen.' Dat zegt algemeen directeur Kobe Verdonck van Raet in een telefonische toelichting.
Visma Group uit Noorwegen en Raet kondigden gisteren de op handen zijnde overname van 100 procent van de aandelen aan. Afronding ervan, waaronder de toestemming van mededingingsautoriteiten, duurt nog een aantal maanden, verwacht algemeen directeur Kobe Verdonck.
Na vele jaren van zelfstandigheid kiezen jullie ervoor Raet onder de hoede te brengen van een ander bedrijf? Waarom?
Kobe Verdonck: Raet heeft zijn focus geheel gericht op human resources. Wij hebben daar de laatste jaar veel in geïnvesteerd, onder andere ons cloudplatform Youforce, en zijn flink gegroeid, ook met hulp van ons partnerkanaal. Ook in het buitenland. Daar richten we ons op continentaal Europa en Latijns-Amerika. Maar om verder te groeien, zowel geografisch als in met ons productportfolio, zouden we of overnames moeten doen of aansluiting zoeken bij een groter bedrijf. Na zorgvuldig onderzoek hebben we voor een strategische overname door Visma gekozen.
Wat voegt Visma toe aan jullie bedrijf?
Visma is in Europa een grote speler binnen de hr-wereld maar ook met boekhoudsoftware en erp-oplossingen. Geografisch sluiten we goed op elkaar aan. Raet is bijvoorbeeld actief in Duitsland en Spanje, maar niet meer in Groot-Brittannië. Daar zijn we een paar jaar geleden mee gestopt; Visma is daar wel sterk. Net als – van oudsher – in Scandinavië. We treffen in deze landen een nieuw potentieel aan klanten aan.
Daarnaast heeft Visma een veel grotere ontwikkelkracht: bij het bedrijf werken zo’n 4500 ontwikkelaars; bij ons vierhonderd à vijfhonderd. Daarvan kunnen we profiteren, want we gaan de komende jaren ons cloudplatform verder ontwikkelen. Denk aan een nieuwe gebruikersinterface en meer functionaliteit rond ‘people anlaytics’.
‘Size matters’ in de wereld van de hr-software: Visma bedient zeven miljoen gebruikers met hun producten; wij drie miljoen. Samen ondersteunen we dus tien miljoen mensen. Dan behoor je tot de grote partijen in deze markt.
Bij Raet is nu nog de Britse investeerder HG Capital meerderheidsaandeelhouder en het management minderheidsaandeelhouder. HG Capital is echter ook aandeelhouder van Visma Group. Is de voorgenomen overname niet gewoon een verhanging van een onderdeel binnen de HG Capital-holding?
Nee, nee. HG Capital is een van de aandeelhouders van de Visma Group. Daar zitten meerdere aandeelhouders, waaronder het management. Er is geen meerderheidsaandeelhouder. Bovendien bestaan er Chinese muren tussen onze bestuurders van HG Capital en die van Visma. Het zijn ook twee verschillende investeringsfondsen bij HG Capital van waaruit de participaties in Visma en Raet zijn gedaan.
De aandeelhouders bij Visma hebben gekozen voor een stabiele groeistrategie voor de lange termijn. Dat voelt goed. Wij hebben het idee dat het dna van Visma past bij ons dna. Voor Raet is het ook goed om na zo’n vijftien onder private equity te hebben geopereerd nu onder een softwarebedrijf te komen hangen. Dat levert weer een andere dynamiek op.
Blijft de naam Raet gehandhaafd? Bij andere overnames door Visma, zoals bij Accountview en DBS werd de naam uiteindelijk Visma Software.
Raet is een ijzersterk merk. Met name in de Benelux. Ik verwacht dat daar de naam in ieder geval gehandhaafd blijft. Maar eerst moeten we de overname definitief hebben afgerond. Dan kijken we verder.
Bij Raet werken twaalfhonderd man; vorig jaar behaalde het softwarebedrijf een omzet van 161 miljoen euro. Het Amersfoortse bedrijf is actief in de Benelux, Duitsland, Spanje, Argentinië, Peru, Chili, Mexico en Colombia.