Angst voor ‘ de cloud’ ebt steeds verder weg. Bedrijven beginnen langzaam stappen te nemen om andere structuren in te regelen. Minder management, meer ontwikkelen. Dit kan doordat het steeds simpeler is even een servertje aan te slingeren om snel iets te testen. Beetje git, beetje AWS, beetje Azure, beetje Google. U ziet het al: geen van de genoemde bedrijven komt uit Europa. Hoe gaat u daarmee om?
De macht van de cloudleveranciers Amazon en Microsoft is gigantisch. Ook niet klein zijn de platformen van Google. Allemaal hebben ze hun eigen voordelen. Uiteraard is het handig als uw .net-ontwikkelaar uit de voeten kan met Azure en een ander juist met cloud-instances van Amazon. Ook steeds makkelijker is het koppelen van de verschillende clouds. Maar toch, de basis staat niet in Europa.
Hoe gaat u om met het gebruik van verschillende cloud-diensten en de locatie van hun servers? Wat is volgens u een goede basis?
De betere basis is een publieke cloud, zonder vendor-lock-in. Dus waarom niet een EU cloud? Zou een onbewolkte informatiewereld kunnen opleveren! Geld genoeg in Horizon 2020
Dick, hoe zie jij zou EU cloud voor je?
Waarom gebruik ik AWS (en GCP en Azure)? Omdat het niet gaat om “cloud” of welk label dan ook, maar om functionaliteit van de API’s en frameworks. Daar zijn naar mijn weten geen alternatieven voor.
Kubernetes (die overigens niet per se een vendor lock-in met zich meebrengen) is maar een deel van de functionaliteit.
Als je ziet met wat voor enorme snelheid AWS / Azure / GCP functies toevoegd… is de kans op een EU concurrent nagenoeg nul. Die slag hebben we gewoon gemist. Totaal.
Gelukkig zijn er nog wel andere kansen.
Henri,
Wat een onzin, bij de 3 Amerikaanse Cloud giganten wordt vooral een probleem bij de ontwikkelde functionaliteit gezocht. En als dat niet lukt dan verdwijnt de geboden functionaliteit alweer snel en blijft er nog meer ongestructureerde data over.
Cloud cowboys schieten tenslotte servers af alsof het gekke koeien zijn maar ze vergeten vaak het residu van data terwijl Europese regels over de landingsrechten hiervan duidelijk zijn.
Ewout, ik ken je afkeer tegen het vlugge ende snelle, wellicht omdat het niet matcht met de snelheid van een enterprise omgeving. En inderdaad, veel functies overleven niet onder het mom van “fail fast”. Maar beschrijf jij dan een EU cloud. hoe ziet zo’n dienst eruit? Wat biedt het? Hoe levert die concurrentie kracht? Hoe kan de EU cloud op tegen het cloud geweld uit de VS? Ben oprecht benieuwd hoe je dat ziet.
En als ik mijn geld moet zetten op de cloud cowboys of op politieke cowboys, dan kies ik voor het eerste. Ik zou ook kiezen voor een EU provider, maar niet ten koste van mijn business.
Henri,
De EU-cloud zie ik in de eerste plaats als onderdeel van een gebruikers georiënteerde architectonische ICT infrastructuur die >20 jaar mee gaat. Binnen die infrastructuur zijn veiligheid en privacy intrinsiek opgelost. Net als een consistent user interface. Vier zaken die daarbij ‘ongebruikelijk’ zijn: gebruikers georiënteerd, architectuur, infrastructuur en >20 jaar. Zet ze tegenover de huidige marktbenadering en ze worden weggeblazen door: highly competative, marketing based, short term money making machines.
De doodlopende weg die dat oplevert kun je zien in de ontwikkeling van ICT. Van hardware naar software naar (big)data naar geld. Allerminst circulair, allerminst houdbaar, allerminst gewenst door de samenleving…(behalve misschien door die ene lift boy die het tot miljonair schopte).
Als Europa hoeven we niet opnieuw te beginnen. Sterker nog, met onze culturele diversiteit waren we beter in staat om goede, complexe softwareontwikkelingen te produceren dan monoculturele Amerikanen.
Een EU cloud biedt dus uitstekende kansen voor de Europese samenleving en een op die samenleving gebaseerde ICT industrie. Bovendien kan het een bijdrage zijn aan de rest van wereld…waarom niet als eerste cloud toepassing een intrinsiek veilig internet met geïntegreerde sociale media en een standaard transactiesysteem?
Wat een werk hè, zul je zeggen. Ja, wat een werk. Dus meteen morgen aan beginnen…doorgaan op de huidige weg is nog meer veel meer werk…en lang niet zo leuk!
Henri,
Dick stelt terecht vast dat de cloud alleen maar het netwerk is en Europa heeft uiteindelijk een veel betere netwerkstructuur dan de US. Zo zijn de netwerk kosten in Europa gemiddeld aanzienlijk lager dan in de noord-amerika en we kunnen technisch dus in één sprong de achterstand op de Amerikaanse providers goed maken want dezelfde API’s en frameworks die deze Amerikaanse cloud providers bieden worden ook door de Open Source community geboden. Maar Europa is niet één land met een gezamenlijk belang en we zijn nog heel ver af van één Single Digitale Market met een Europse cloud waarin we de gegevens vrijelijk kunnen delen. Zo zorgt niet alleen juridische onzekerheid voor een gebrek aan vertrouwen in grensoverschrijdende opslag en verwerking van gegevens maar ook economische belangen zoals we eerder (Snowden) zagen met de Amerikaans-Britse samenwerking in de spionage van Duitse industrie.
De vraag van de auteur ging om de locatieregels van data, een belangrijke vraag als we kijken naar de digitale duurzaamheid van organisaties. Een terechte zorg van de autoriteiten – lees inlichtingdiensten – van de verschillende lidstaten is namelijk de toegankelijkheid tot data betreffende allerlei controles. Dit betreft ook een eventuele versleuteling en een recentelijk voorbeeld hiervan is Ennetcom. Het vraagstuk over het nemo-tenurbeginsel aangaade een ontsleutelplicht leverde in 2012 nog een felle discussie op maar is politiek naar de achtergrond verdwenen omdat crimefighters zoals Teeven c.s. dus graag ‘vlugge ende snelle’ resultaten willen halen ten koste Europese grondrechten.
Oja, waarom een import heffing op Amerikaanse Whiskey als niemand deze troep drinkt?
De keerzijde van ‘verweesde’ datasets betreffende internationale belastingontduiking kun je oplossen door de dividendbelasting af te schaffen maar dat is een complete
minachting van een politieke elite die nog steeds niet begrijpt dat de cloud iedereen de macht van datasynthese geeft. Velen konden geen ICT touw aan eerdere opinie ‘Dot.com economie is nu bedot.com economie’ knopen omdat ze de juridische kaders ervan nog niet begrepen maar als Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezing had gewonnen dan had niemand zich druk gemaakt over Facebook/Cambridge Analytica, de ‘shadow state’ had dan gefunctioneerd zoals bedoeld maar nu is de waarheid opeens nepnieuws. Het recht om vergeten te worden hangt uiteindelijk nauw samen met het nemo-tenuer beginsel omdat je binnen de Europese rechtspraak niet gedwongen kunt worden om bezwarend bewijs tegen jezelf te leveren. Het gaat dus niet om de service lifecycles en de locatie van sommige functionaliteiten maar om het afstemmen van data lifecycles want de GDPR/AVG geeft geen antwoord op alle juridische mazen in de wet aangaande verweesde datasets in de cloud.
Dus cloud.eu is politiek-ecomisch, maatschappelijk en security-wise gezien noodzakelijk ? Op naar Silicon Valley exit ?
Wel, dan zal er wel passend budget voor vrijgemaakt worden :
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/6365507/250449/politie-overweegt-inzet-cybercrime-vrijwilligers.html
Dus vrijwilligers, als het politieapparaat nou eindelijk automated is, kun jullie aan die Europese cloud beginnen. Met de blockchain technology van tegenwoordig moet dat toch lukken. Alleen nog ff die Europese eenheid regelen. Heel veel werk en heel leuk.
Het doel van mijn reactie(s) is niet een technische of politieke discussie. Door een vertrekpunt, visie zo je wilt, vanuit de gebruiker te kiezen opent zich een ander perspectief. Daarin kunnen veiligheid, privacy, democratie(!), functionaliteit, kosten, etc. vanuit de gebruiker gezien worden geoptimaliseerd. Dat levert een ICT-infrastructuur die primair functioneel bijdraagt aan een samenleving en niet aan slechts financieel aan de aandeelhouders.
Dat de EU, ondanks allerlei negatieve sentimenten, een bijdrage kan leveren leert de prijs van de mobile dienstverlening…
Een minder consumptieve cq. meer volwassen benadering van de gebruikers kan helpen een flinke stap voorwaarts te maken. Zelfs mbt. het democratisch gehalte van de EU, maar ook van de lidstaten. In deze onzekere tijden kan in ieder geval de private en publieke informatievoorziening beter worden gediend dan met de huidige techniek en verhoudingen mogeijk is.