De deels met publiek geld gefinancierde Dutch Blockchain Coalition (DBC) organiseert op 31 mei een zogeheten stoomcursus 'Blockchain in a day'. Die was oorspronkelijk bedoeld voor iedereen, waaronder de pers. DBC speelt namelijk een ambassadeursrol voor blockchain in Nederland. Computable schreef zich in. Advocatenkantoor CMS Advocaten uit Amsterdam, waar de cursus zou plaatsvinden, greep echter in en zegt nu dat de cursus alleen bedoeld is voor de coalitiepartners van DBC.
De Dutch Blockchain Coalition is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat als grote ambitie heeft om naar eigen zeggen een nieuw digitaal uitwisselingssysteem voor overheden, bedrijven en burgers mogelijk te maken. Hoe, dat moet nog worden bepaald, maar de eerste activiteiten van het samenwerkingsverband zijn onder meer gericht op kennisoverdracht. Daarnaast worden er miljoenen subsidie verstrekt aan bedrijfsleven en wetenschap; oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (Pvda) is recent benoemd tot ambassadeur van de DBC.
In het kader van de kennisoverdracht wordt aanstaande donderdag de stoomcursus ‘Blockchain in a day’ georganiseerd, bedoeld om geïnteresseerden – leken én mensen die al kennis hebben genomen van deze hype – te enthousiasmeren over de potentie van blockchaintoepassingen.
Computable werd al een tijd terug uitgenodigd door DBC-partner ECP – Platform voor de informatiesamenleving, nam de uitnodiging aan en vaardigde blockchainexpert/opiniemaker René Veldwijk af. Die was welkom. Gisteravond laat ontving zowel de redactie als Veldwijk een e-mail – vlak voordat de stoomcursus begint – van gastheer CMS Advocaten dat de uitnodiging was ingetrokken.
Want, zo betoogt Katja van Kranenburg – Hanspians, advocate/partner én hoofd van de zogeheten Human Capital Agenda van CMS: ‘Er is besloten om de Blockchain in a Day van 31 mei alleen open te stellen voor coalitiepartners wat betekent dat deze bijeenkomst zal plaatsvinden zonder aanwezigheid van pers. U kunt er om deze reden niet bij zijn.’
Van Kranenburg-Hanspians noemt het spijtig ‘dat we de indruk hebben gewekt dat de bijeenkomst open stond voor personen buiten de coalitiepartners.’ Zij zegt die beslissing echter op eigen houtje te hebben genomen en niet te hebben overlegd met het bestuur van DBC, al praat ze wel in de ‘we’- vorm. Woordvoerster Arlette de Haas van ECP én van DBC was niet bereikbaar voor commentaar.
René Veldwijk meent een patroon waar te nemen rond het onderwerp blockchain en de overheid. ‘Zodra je inhoudelijke vragen gaat of wilt stellen, gaan de deuren dicht’. Hij betreurt de intrekking van de uitnodiging – ‘kennelijk valt er iets te verbergen’ – en stelt in een reactie op Twitter vast dat ‘het intussen duidelijk is dat serieuze ‘blockchain-geldstromen vanuit de overheid richting de private sector gaan. En uit al die gelden komt vooralsnog niets tastbaars.’
Frans van Ette, coalitie-manager van DBC stelt: ‘De cursus is specifiek bedoeld om coalitieleden bij te spijkeren op blockchaingebied. Wij willen graag uitleggen wat we doen en waar we voor staan. We hebben de heer Veldwijk daarom reeds meerdere keren voor een gesprek uitgenodigd. Helaas heeft hij nog geen tijd vrij kunnen maken, maar ik hoop dat we elkaar spoedig kunnen ontmoeten.’
Dus een Elitair clubje waarbij er in ieder geval weer een PvdA’er zich er met zijn reet ingedraaid heeft,……Ben benieuwd of zo ook weer bonnetjes kwijtraken.
Volgens mij zijn Teeven en Opstelten van de VVD opgestapt i.v.m. de bonnetjes affaire maar goed. “Vooral VVD blijven stemmen dan komt het wel goed met het land.”
Ze hadden beter kunnen investeren in een professionele communicatie club…
Win-win. Gefrustreerde complottheorieën lezen immers veel fijner. Maak van uw tweet, toet toet, een donderslag, tadahtadah tadada.
Ik snap niet dat mensen kennis zoeken van blockchain in een niet technische omgeving terwijl er extreem veel informatie en kennis te vinden is op het internet.
Maar nogmaals, het aantal mensen met verstand van zaken wordt steeds groter en de inzichten steeds talrijker. Zover ik het kan ontdekken is de blockchain goed in twee gevallen:
1) De assets (waarover er informatie zoal transacties wordt opgeslagen in een grootboek) is virtueel.
2) Door middel van een consensus model heb je niet per se een derde vast vertrouwde partij nodig.
Bitcoin is dus een goede en zeldzame use case, maar zoals het lijkt los je hier ook geen echt probleem op en kleven er veel nadelen aan.
Dus blockchain wordt het niet, tja, en alle clubjes ten spijt, ze kunnen met niets bijzonders komen.
Het is geen hype-cycle met aan het eind een plateau van productiviteit. Het is niet “net zoals het internet in de jaren 90”.
Het heeft 1 toepassing: Virtuele waarde verhandelen zonder dat er 1 centrale partij de touwtjes in handen heeft. Who needs that?
De verkoop van gebakken lucht op herhaling, schijnt bij onze branche te horen.
Henri,
Ook een virtuele asset is geld, het papier zelf is tenslotte niet veel waard maar het is dus wel handiger dan de eerdere ruilhandel. Tenslotte hoeft niet alles een plateau voor productiviteit te worden aan het einde van de hypecycle.
Misschien een idee om de redactie van FTM hierover te tippen? Die duiken nogal graag in dit soort zaken waar overheidsgeld als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen. Vooral als het om ons kent ons clubjes gaat.