Gelukkig zijn die complexe, verouderde processen verleden tijd. Nu maken we foto’s met onze telefoon en voilá, ze worden automatisch gebackupt en beheerd in de cloud. Elke foto is snel en direct toegankelijk vanaf elk apparaat, waar dan ook ter wereld. De cloud luidt een nieuw tijdperk in en bevrijdt klanten en bedrijven door universele toegang en automatisering van hun applicaties.
Helaas omarmen de meeste bedrijven deze cloudwereld maar langzaam. Daardoor moeten ze nog steeds dealen met complexe datamanagementprocessen die wij consumenten al lang zijn vergeten. Wie dacht dat hij of zij het slecht had, moet medelijden hebben met bedrijven: het beheren van bedrijfsdata is een stuk ingewikkelder dan alleen een paar fotoalbums. Bedrijven beschikken over bestanden en databases die continu veranderen, teams moeten zowel bij huidige als oudere versies van hun data kunnen – en ondertussen ook nog wetten en richtlijnen rondom dataveiligheid volgen zoals GDPR, Hipaa of PCI.
En vergis u niet: bij ieder bedrijf komt er in hoog tempo nieuwe data bij. Zoveel zelfs, dat IDC voorspelt dat de wereldwijde datahoeveelheid tegen 2025 een grootte van 180 Zetabyte heeft. Het is dan ook geen verrassing dat de behoefte aan dataopslag met 40 procent per jaar toeneemt, volgens de Enterprise Strategy Group.
Samen met deze exponentiële toename van data ontstaat een nieuw type hybride cloudbedrijven, die allemaal hun voordeel willen doen met de opkomende cloudeconomie. Allemaal beloven ze meer wendbaarheid, meer snelheid en prestaties, maar dan zonder de extra kosten en complexiteit.
Veel bedrijven zijn echter niet in staat om de belofte van de cloud te vervullen, vooral door de beperkingen binnen hun eigen infrastructuur. Ze hebben miljoenen uitgegeven aan datacentra, en willen nu gebruik maken van de pay-as-you-use economie en automatisering van de cloud, maar tegelijkertijd wel controle houden over en zicht houden op hun data. Wat zij missen, is een applicatie die een brug slaat tussen hun eigen systemen en de cloud. Ondertussen zijn datacollectie en analyse namelijk onmisbaar bij het bereiken van zakelijke doelen. De rol van data is veranderd – ook de manier waarop deze wordt opgeslagen, beschermd en beheerd.
Daarin ligt de uitdaging: hoe democratiseren bedrijven de publieke cloud, en kunnen ze data tegelijkertijd op schaal beheren in hybride cloudarchitecturen?
Welkom
Backup en recovery is lange tijd eerder een soort failsafe dan een bruikbaar middel. Cio’s hoopten het nooit te gebruiken. Als je erover nadenkt is dat vreemd: bedrijven zien hun return on investment (roi) voornamelijk terug bij problemen. Cloud data management maakt daaraan een einde: data kan veilig beheerd en verplaatst worden, waar en wanneer nodig. Alle data is namelijk beschikbaar in een analytics-applicatie in de cloud, wat cio’s en hun teams een wereld aan mogelijkheden biedt.
Vanuit één platform kan alle data verdeeld worden over meerdere clouds en is er de mogelijkheid tot backups, disaster recovery, archivering, compliance, zoeken, analytics en copy data management. Traditionele oplossingen voorzien slechts in minimale, incrementele verbeteringen maar kunnen de koppelingen naar de wereld van cloud niet maken. Voor bedrijven die de stap naar deze nieuwe cloudeconomie willen maken is hierdoor een grote noodzaak ontstaan voor een platform dat gebouwd is door en voor ‘Generatie Cloud’ waarbij flexibele schaalbaarheid, automatisering, api’s en intelligente software de basis zijn.
Met cloud data management gebruiken bedrijven een platform dat alle versies van alle data omvat en hen verzekert van inzicht, universele toegang, automatisering en beveiliging hiervan en gebruik te gaan maken van de voordelen van cloud, kostenoptimalisatie, flexibiliteit, schaalbaarheid en mobiliteit.