De vernieuwde CeBIT, die op 11 juni van start gaat, biedt naast de gebruikelijke lezingen, stands, demonstraties en netwerkborrels een festivalprogramma vol muziek, shows, kunst en wetenschaps-slams. Ook is er in Hannover een heus kampeerterrein. De ict-vakbeurs wil zich opnieuw uitvinden onder het motto ‘zakelijk én lol’ op het snijvlak van digitale technologie, innovatie en business development. SAP staat er met een reuzenrad.
De CeBIT is een van de grootste ict-vakbeurzen ter wereld. In 1986 organiseerde het Duitse Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation (CeBIT) de beurs – die tot dan toe onderdeel uitmaakte van de industriebeurs Hannover Messe – voor het eerst als zelfstandig evenement. De vakbeurs, die de laatste jaren kromp en zich geheel richtte op de zakelijke markt, vond traditiegetrouw plaats in maart. Beursorganisator Deutsche Messe achtte de tijd rijp voor een ander concept, onder andere omdat de Hannover Messe, die in april wordt gehouden, steeds meer ict-gerelateerde zaken rond Industrie 4.0 toont. Maar ook om meer jongeren aan te kunnen trekken.
De CeBIT is daarom dit jaar voor het eerst opgetuigd als techfestival – er moeten ook tickets worden gekocht – en vindt plaats in de festivalmaand juni. Maandag 11 juni wordt afgetrapt met een conferentieprogramma; bezoekers kunnen tijdens ‘Take-off Monday’ (na online registratie) onder meer debatten volgen over de toekomst van het werken en een presentatie van virtual reality-pionier Jaron Lanier.
Festival
Vanaf dinsdag tot en met vrijdag is het beursterrein open. Het is opgedeeld in vier zones: d!conomy, d!talk, d!campus en d!tec. Het bruisende hart is het festivalgedeelte én netwerkevenement in de d!campus-zone: hier is live muziek van onder meer dj’s, zoals het collectief Cirque Électrique, This Ain’t Bristol en Digitalism, zangeres Noga Erez, hiphopper Jan Delay, en bands als Mando Diao en Giant Rooks.
Ook treden er kunstenaars op die een verbinding leggen tussen technologie en kunst, is er een modeshow van wearables en vinden er discussies, prijsuitreikingen en wetenschappelijke slams (pitches) plaats over digitalisering. Bezoekers kunnen vanzelfsprekend hun eten halen bij een ‘urban street food garden’en SAP staat er met een reuzenrad om het kermis-gevoel te vergroten.
Andere zones
De zone d!conomy verenigt vraag en aanbod in de digitale sector en is vergelijkbaar met de traditionele handelsbeurs: in acht hallen presenteren bedrijven zich aan (potentiële) klanten met uiteenlopende oplossingen voor bedrijven en overheden.
In de d!talk-zone draait alles om kennisdeling tijdens een reeks conferenties en workshops, verspreid over tien podia. Circa vijfhonderd sprekers, waaronder directeur Marc Raibert van robotmaker Boston Dynamics, Shazam-oprichter Chris Barton en ceo Ginny Rometty van IBM, geven hier hun visie op actuele ontwikkelingen in het digitale domein. In de d!tec-zone ten slotte draait alles om pionierswerk, innovatie en startups.
Extra onderdelen
Verder is er speciale aandacht voor de blockchain-hype. Op donderdag 14 juni staat het grote podium in hal 27 volledig in het teken van blockchain, met tal van interessante sprekers.
Gedurende de vijf dagen van de beurs is in hal 27 Scale11 ingericht: een netwerkhub waar startups, investeerders en gevestigde bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. De CeBIT 2018 sluit af met de Digital Friday op 15 juni. Dan staat het midden- en kleinbedrijf centraal.
Bezoekers kunnen van 10.00 tot 19.00 uur de beurshallen bezoeken; daarná zijn er – onder het motto ‘zakelijk maar fun’ – tot 23.00 uur optredens en tal van andere evenementen. En verder is er ook aandacht voor het WK voetbal dat op donderdag 14 juni begint: de eerste WK-wedstrijden worden in een speciaal paviljoen getoond.
Kamperen én korting
Vlakbij de CeBIT laat de beursorganisator een kampeerterrein inrichten waar tenten en aanvullende spullen te huren zijn. Ook zijn er sanitairvoorzieningen.
Lezers van Computable kunnen 50 procent korting krijgen op het weekticket van 200 euro door de code: KbEcvnd5cR te gebruiken.