De reacties na het verhoor van Mark Zuckerberg in het Europees Parlement zijn verdeeld. Niet alleen over de houding van de man zelf, maar vooral ook over hoe de parlementsleden zijn ondervraging hebben aangepakt.
Zuckerberg zelf wentelde zich, net zoals bij zijn verhoor in de Amerikaanse senaat, in excuses en spijtbetuigingen. Onder meer over het Cambridge Analytica-schandaal en de ‘fake news’-hetze sloeg hij een mea culpa en erkende hij zijn fouten. The Zuck belooft ook beterschap en verzekerde dat zulke zaken niet meer zullen gebeuren, maar laat tegelijk weten dat zoiets tijd zal kosten.
De Facebook-topman beloofde ook dat hij nieuwe manieren zal bouwen waarmee gebruikers hun privacy en beveiliging op het sociale netwerk kunnen aanscherpen, bijvoorbeeld met een tool om cookies te wissen. ‘De veiligheid van mensen zal altijd belangrijker zijn dan het maximaliseren van onze winst’, liet hij nogal pathetisch weten.
Bij veel waarnemers gingen dan de wenkbrauwen in de hoogte, maar ook in het Europees Parlement zelf was er twijfel aan zijn goede bedoelingen. ‘U heeft al vijftien of zestien keer sorry gezegd’, beet de liberaal Guy Verhofstadt hem toe, ‘bent u wel in staat om de problemen aan te pakken?’ Verhofstadt vroeg zich ook af of Zuckerberg ‘herinnerd wil worden als de man die onze democratie vernietigde’. Voor de rest beperkten veel parlementsleden zich tot kwesties waarvoor Zuckerberg ook al in de V.S. op het rooster werd gelegd.
Daarmee was er eigenlijk op geen enkel moment de indruk dat het koude angstzweet bij Zuckerberg uitbrak. Hij antwoordde zelden concreet op vragen en wist te vaak om de hete brij heen te fietsen. Daar waren de parlementsleden zelf trouwens ook debet aan. Vaak gingen ze zo ver over de hun toegemeten spreektijd dat Zuckerberg uiteindelijk nog geen kwartier aan het woord was. Een Zweedse politica presteerde het zelfs om meteen na de hoorzitting naar Zuckerberg toe te stormen om een selfie te maken en die op Twitter te zetten. Onder meer dat soort gedrag ontlokte bij onze huiscolumnist Luc Blyaert (computable.be) de omschrijving ‘beschamend’.
Ook in het halfrond waren heel wat politici na afloop boos omdat Zuckerberg uiteindelijk maar weinig vragen echt beantwoorde. De Facebook-baas beloofde in de komende dagen alle meer technische vragen nog schriftelijk te zullen beantwoorden.
Zuckerberg weet dat Facebook enorm veel invloed heeft en dat zelfs de EU niet durft om hem aan te pakken. Dit is allemaal toneelspel want de EU heeft Zuckerberg heel hard nodig om alle anti-EU geluiden van Facebook te houden. Ondertussen begint Facebook steeds meer het censureren van ongewenste meningen en sluit dat beleid naadloos aan op dat van de westerse overheden.
Het geval van Camebridge Analytica stond niet los op zich. Elk bedrijf met genoeg geld kon en kan privacy gevoelige gegevens van Facebook kopen. Dat is nl. het bedrijfsmodel van Facebook. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat die informatie gesorteerd wordt en dan weer doorverkocht aan andere bedrijven. Want dat was wat CA feitelijk deed.
Er is een Universeel principe werkzaam hier, die Mark Rutte met groot success ook in Nederland verschillende malen toepast. Verdeel en Heers. Mark Zuckenberg weet als geen ander hoe verdeeld de #EU is ook al proberen mensen als Juncker, Timmermans, Selmayr, Rutte, Verhofstadt en anderen de wereld toch vooral te willen doen geloven.
Als Mark Zuckenburg als iets heeft gedeminstreerd door zijn arrogante en hautaine opstelling in het #EU parlement, dan is het wel dat hij zich in Europa erg weinig zorgen maakt hoe de landen vinden, denken, zeggen en aankijken tegen Mark Zuckenberg of facebook. En hij heeft gelijk. Want wat gaat Brussel tegen facebook doen? Miljardenboete eisen? Facebook opdoeken? Toegang tot facebook juridisch onmogelijk maken?
De situatie voor Mark Zuckenburg in de VS is beduidend anders en daar kon hij een dergelijke houding zich niet veroorloven. De verhoudingen en krachtenvelden zijn daar juridisch en legal totaal anders dan hier in EU.
Als Mark Zuckenberg alle facebook gebruikers, belastingbetalers en kiezers in de aangesloten EU landen hier iets heeft laten zien dan is het dat het met de cohesie, juridisch en organisatorisch, tussen de landen en burgers, uiterst belabberd is gesteld.
Verdeel en Heers betekend ook je geen enkele zorgen te maken en de ondervragers gewoon in hun hemd kunnen laten zitten door te stellen dat …’ Mijn medewerkers graag de moeite voor u zullen doen al uw vragen en zorgen te beantwoorden….’ maar ik niet, ik heb namelijk een reeds vaststaande afspraak met President Macron van Frankrijk. Dus als u mij even wil verexcuseren ….