Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) hebben serieus overwogen om de naam van het communicatienetwerk van de hulpdiensten C2000 te veranderen in een koninklijke naam: M.A.X.I.M.A. De term C2000 is namelijk nogal besmet geraakt door de forse kostenoverschrijdingen, haperingen en vertragingen in de afgelopen jaren.
Dit meldt Zembla, het tv-onderzoeksprogramma van de Vara. Het inmiddels veertien jaar oude communicatiesysteem moet worden vervangen door een vernieuwd spraaknetwerk. Ambtenaren op het ministerie vonden dit een mooie gelegenheid om van de besmette naam C2000 af te komen. Volgens Zembla lieten zij zich inspireren door België, waar het communicatienetwerk A.S.T.R.I.D. heet. Dat staat niet alleen voor All-round Semi-cellular Trunking Radio, maar is ook een eerbetoon aan de Belgische prinses.
V&J dacht aan M.A.X.I.M.A., als eerbetoon aan koningin Máxima der Nederlanden, maar zag daar uiteindelijk vanaf omdat het afbreukrisico op imagogebied te groot werd geacht. De kans is namelijk aanzienlijk dat de nieuwe versie van het communicatienetwerk opnieuw kampt met financiële tegenvallers, storingen en vertragingen. De ambtenaren zagen de vervelende krantenkoppen al voor zich, zoals ‘M.A.X.I.M.A. brengt hulpverleners in gevaar’, ‘Kosten M.A.X.I.M.A. lopen uit de hand’ of ‘M.A.X.I.M.A. tijdelijk plat’. Vervang M.A.X.I.M.A. door C2000 en je hebt de koppen van een aantal artikelen over C2000 uit de afgelopen jaren.
Dekkingsproblemen
Zembla zond gisteravond de documentaire ‘Calamiteit C2000’ uit. Daaruit bleek dat het communicatiesysteem voor hulpdiensten kampt met capaciteitsproblemen en daardoor overbelast dreigt te raken bij een calamiteit of een terroristische aanslag. Ook hebben de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ernstige bezwaren tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van de opvolger van het huidige vitale spraaknetwerk. De inlichtingendiensten vrezen voor het risico van sabotage.
C2000 is een bekend ict-hoofdpijndossier. De kosten van het spraaknetwerk, dat in 2004 landelijk werd ingevoerd, kwamen uit op bijna achthonderd miljoen, in plaats van de oorspronkelijk begrote vijfhonderd miljoen. En ook de jaarlijkse exploitatiekosten vielen tientallen miljoenen hoger uit. Ook zijn er regelmatig aanbestedingsproblemen.
Zembla laat in de uitzending verder zien dat het systeem kampt met storingen en dekkingsproblemen. Op veel plaatsen in het land had (en heeft) C2000 geen bereik. Het onderzoeksprogramma heeft in kaart gebracht in welke gebieden het communicatienetwerk niet of nauwelijks werkt.
Naamsveranderingen
Overheden hebben er een handje van om slechtlopende ict-projecten stop te zetten en onder een andere naam voort te zetten. Een berucht voorbeeld is de vernieuwing van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Die heette na een aantal mislukte pogingen op een gegeven moment mGBA (modernisering GBA) om later onder de naam operatie BRP (Basisregistratie Personen) door te starten. Nu de oBRP is stopgezet zal een volgend project weer een andere naam krijgen.
Ik heb met stomme verbazing de uitzending bekeken en maak me nu nog veel meer zorgen waar het de automatiserings kennis, de realiteitszin, en het waarheidsgehalte van politici en ambtenaren betreft. Je hebt ‘politiek gedragen’ en je hebt gewoon keihard liegen alsof dat de normaalste zaak van de wereld voor hen is.
Nu begrijp ik de uitspraak van een minister president ook veel beter,’ Liegen is geen doodzonde…..’ Het leggen van de miljarden rekeningen door apperte politieke en ambtelijke leugen, bij de burger is dat natuurlijk ook niet.
Laat ik maar heer diplomatisch stellen, mijn vertrouwen in de Nederlandse overheid en ambtenarenapparaat was al niet zo groot, die is er na de uitzending van zembla echt niet groter op geworden ….
Nederland is feitelijk een bananenrepubliek. Enige wat ze mee heeft dat ze de schijn van een democratie nog behoorlijk omhoog kunnen houden.
Dat ze maar aan blijven modderen met ICT projecten en er niks van bakken schreeuwt voor verandering. Meer relevante ICT kennis binnen de overheid brengen en niet in zee gaan met de louche consultancy bedrijven die er niets van bakken. Zoals bijv. het uitsluiten voor 5 jaar als ze project (zwaar) laten mislukken.