Kaspersky is deze week vol in het nieuws nadat de Nederlandse overheid heeft besloten om niet langer met de antivirusproducten van de Russische leverancier te werken, uit angst voor mogelijke spionage door de Russische overheid. In de zoektocht naar berichten over eerdere boycots van ict-leveranciers stuitten we op een bericht over de ontvoering van Ivan Kaspersky, de zoon van oprichter Eugene Kaspersky in 2011.
Ivan Kaspersky, de zoon van Eugene Kaspersky werdop 19 april 2011 in Moskou ontvoerd. Zijn vader, Eugene Kasperksy zou de ontvoerders rond de 4,3 miljoen dollar losgeld hebben betaald om hem vrij te krijgen, meldden Russische media destijds. Volgens Kaspersky is er echter nooit losgeld betaald en is zijn zoon opgespoord en bevrijd zonder dat er een bedrag is overgemaakt aan de ontvoerders.
Computable schrijft op 22 april 2011 dat Ivan Kaspersky getraceerd is doordat hij veel informatie over zichzelf op zijn profielen op sociale media plaatste. Ivan Kaspersky werkt in die tijd bij Infowatch in Moskou, waarvan de ex-vrouw van Eugene Kaspersky eigenaar is.
Kaspersky timmert op dat moment hard aan de weg als securityleverancier. Computable-redacteur Witold Kepinski schetst dat het bedrijf internationaal snel groeit en concurreert met leveranciers als Symantec en McAfee. ‘Eugene Kaspersky studeerde af aan een school van de Russische geheime dienst KGB en is nu één van de rijkste Russen. Het aandeel van Kasperky in zijn eigen bedrijf zou rond de achthonderd miljoen dollar bedragen’, staat in het artikel met de kopregel: ‘Ontvoerde zoon Kaspersky is weer thuis’.
Kaspersky Lab vraagt destijds in een verklaring aan de media om terughoudend te zijn in de berichtgeving over de ontvoering.
Investeerder uit VS steekt 200 miljoen in bedrijf
Begin 2011 maakt de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic bekend dat het tweehonderd miljoen dollar in de Russische securityleverancier steekt.
De investeerders krijgen daarmee naar verluidt een aandeel van 20 procent in Kaspersky in handen. Met het geld wil het bedrijf verder groeien in de zakelijke markt. General Atlantic wordt na oprichter en ceo Eugene Kaspersky de grootste aandeelhouder binnen het bedrijf.
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.