Ict-bedrijf Topicus uit Deventer heeft een nieuwe epd geïmplementeerd bij Sein (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland). Het expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde is overgestapt naar Synaps dat het oude epd Iris vervangt. In het nieuwe epd moeten bevoegde artsen, behandelaars, en zorgverleners eenvoudiger informatie uit kunnen wisselen
Volgens Sein ontstaat in het nieuwe epd een volledig overzicht van patiëntgegevens en heeft dat als belangrijk voordeel dat behandelaars niet telkens opnieuw informatie hoeven door te geven. Er wordt gewerkt via standaardvelden voor bijvoorbeeld medicatie-overzichten, onderzoeken en behandelplannen. Zo moeten bevoegde hulpverleners altijd over actuele en eenduidige informatie beschikken.
Nadat alle data uit het oude epd is overgezet naar het nieuwe systeem, is op 7 mei 2018 Synaps officieel in gebruik genomen. Sein plant tijdens de inwerkperiode van het nieuwe epd minder poliklinische afspraken in om de uitloop van spreekuren te voorkomen. Het epd heeft bijna vijfhonderd gebruikers.
In het nieuwe epd is het mogelijk om berichten van en naar verwijzers en de thuis-apotheek te versturen via een beveiligd digitaal systeem. Wanneer een patiënt toestemming geeft voor inzage in de medische gegevens van zijn huisarts en apotheek, dan wordt die data via beveiligde berichten uitgewisseld. Met het nieuwe Synaps-epd kunnen neurologen recepten digitaal naar de thuisapotheek van de patiënt sturen, meldt Sein. Voorheen werden die recepten vaak nog per fax gestuurd en moesten patiënten met een papieren recept naar de apotheek. Sein: ‘Een groot deel van de apothekers beschikt over de mogelijkheid om recepten digitaal te ontvangen en te verwerken.’
Digitaal verwijzen
Het Synaps-epd van Sein bestaat ook uit de module FinControl. Daarmee is het gekoppeld met het facturatie- en declaratieproces en geeft het een overzicht van de financiële stand van zaken van de organisatie.
Ook de Registratie Verbeter Module (RVM) maakt onderdeel uit van het epd. Dat onderdeel moet ervoor zorgen dat er inhoudelijk correcte registraties plaatsvinden voordat zorg gedeclareerd wordt.
Sein verwacht verder dat verwijzers de komende tijd meer mogelijkheden krijgen om digitaal te verwijzen en berichten te ontvangen. Nu gaat dat in de zorg vaak nog via papieren brieven. Systemen zijn niet altijd ingericht om data van verschillende systemen van andere zorgverleners te verwerken. ‘Hiervoor vinden nog ontwikkelingen plaats, onder andere met Zorgmail en Zorgdomein’, schrijft Sein.
Privacy en beveiliging
Sein benadrukt dat dossiers alleen ingezien kunnen worden door medewerkers en zorgverleners die daarvoor geautoriseerd en bevoegd zijn en de informatie nodig hebben voor behandeling of voor de administratieve afhandeling.
Sein (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland) is een expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Het beschikt over dertien poliklinieken, twee klinieken, drie slaap-waakcentra, drie woonlocaties, dagbesteding en een school voor speciaal onderwijs. De organisatie telt veertienhonderd medewerkers die jongeren en volwassenen met epilepsie en/of een lichamelijke of verstandelijke beperking helpen bij onderzoek, behandeling, dagbesteding, logeren en andere opvangmogelijkheden. Ook biedt de instelling ondersteuning bij leer- en gedragsproblemen als gevolg van de epilepsie.