De Nederlandse overheid stopt met het gebruik van de anti-virus-software van Kaspersky Lab. Het adviseert bedrijven waar het zaken mee doet om ook te kiezen voor andere antivirus-software vanwege het risico op spionage door de Russische overheid. Kaspersky is verbijsterd en spreekt van 'Koude Oorlog-paranoia'.
De overheid is een grote gebruiker van antivirus-software van verschillende makelij. Eén van de leveranciers is Kaspersky Lab, maar gezien de oorsprong van het bedrijf en de kans op spionage door de Russen acht men de kans groot dat data van het Rijk in verkeerde handen vallen.
Het kabinet heeft daarom besloten geen gebruik meer te maken van antivirus-software van het Russische bedrijf. De actie is een voorzorgsmaatregel die is genomen met het oog op de nationale veiligheid, schrijft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer.
Kaspersky valt onder de Russische wetgeving, die het bedrijf verplicht de Russische inlichtingendiensten te ondersteunen. Rusland heeft een offensief cyberprogramma dat ook op Nederland is gericht, schrijft Grapperhaus.
Kabinet: risico op spionage is aanwezig
Er zijn volgens de minister nog geen concrete gevallen van misbruik door het Russische bedrijf in Nederland bekend, maar de kans daarop is aanwezig, stelt hij. ‘Het kabinet heeft geconcludeerd dat het risico op digitale spionage en sabotage via de antivirussoftware van Kaspersky aanwezig is’, aldus Grapperhaus.
Op dit moment is de maatregel alleen van kracht voor gebruik van de antivirus-software van Kasperky Lab. Andere producten of diensten van het bedrijf kunnen gewoon gebruikt worden. Wel wordt aangeraden dat bedrijven die een zakelijke overeenkomst met Defensie hebben ook voor andere antvirus-software kiezen..
‘Koude Oorlog-paranoia’
De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al eerder gewaarschuwd voor gebruik van de antivirus-software van Kaspersky. In de VS is namelijk al ‘onbedoeld’ informatie van de inlichtingendienst NSA bij Kaspersky terechtgekomen.
Kaspersky noemt het verwijt dat de anti-virussoftware van het bedrijf een mogelijke dekmantel is voor Russische spionage een vorm van ‘Koude Oorlog-paranoia’.
Overheid en IT. Het waarschijnlijk altijd wel ongemakkelijk blijven.
Alle Cisco routers hebben backdoors. De routers van Chinese makelijk overigens ook.
Alle Windows en waarschijnlijk MacOs versies hebben backdoors.
Alle iOS en Android versies hebben backdoors.
De hardware bij mogelijk gevoelige bedrijven wordt soms heimelijk voorzien van hardwarematige spionage voorzieningen door andere naties.
AIVD en MIVD wisselen op grote schaal gegevens uit met anderen op basis van goed vertrouwen. Terwijl het ook bekend is dat dat soort gegevens actief misbruikt wordt voor industriële en financiële spionage. Ondanks dat werkt men nog steeds samen omdat op de hoogste niveaus dit gedrag verdisconteerd wordt.
Dat de Nederlandse overheid Kaspersky in de ban doet geeft al aan hoe knullig ze te werk gaan op basis van gebrekkige argumenten en zich laat misleiden door anderen in een poging hun publiek gezicht te beschermen maar waar de uitwerking juist negatief uitpakt.
Het zou op zijn minst verstandig zijn om een Nederlands anti-virus product te gebruiken. Alleen bestaat dat überhaupt wel?
Alsof de Amerikaanse software wel te vertrouwen is?
Iedereen is toch onschuldig, tot het tegendeel bewezen is?
Misschien moeten we helemaal van buiten-de-EU-geschreven software af, en alles in eigen EU-beheer ontwikkelen………
Dit is een politiek besluit, NL volgt de USA. Al gezegd, het gevaar komt van alle kanten.
De EU heeft aan Airbus Cybersecurity, grootleverancier van EU/NATO gecertificeerde IT-security oplossingen, gevraagd om haar security oplossingen onder te brengen in een Europeese onderneming. Deze heeft AIRBUS cybersecurity geconsolideerd in Stormshield.com. Omdat Stormshield veelal in Kritische infrastructures wordt opgenomen zoals, overheid, waterschappen, chemie etc. is er gekozen om samen te werken met Panda Security SL uit Spanje..
Het maakt nogal wat verschil; ons vertrouwen in de VS vs ons vertrouwen richting Rusland of China.