Een kleine twee jaar geleden maakte een discussie over een mislukt Chrome-os heel wat tongen los. Toen naar aanleiding van de toevoeging van Android-apps aan het besturingssysteem. Vorige week bleek dat er – eindelijk – native Linux-applicaties op gedraaid kunnen gaan worden zonder gedoe. Dit is te laat.
Webapps zijn leuk voor mensen die niets anders nodig hebben dan het web. We zouden ook niets anders meer nodig hebben, iets dat niet alleen Google dacht, maar ook ooit Apple met zijn eerste iPhone: native applicaties waren een tijdelijke oplossing, Web 2.0 was the way to go. Chrome-os zou volgens onze eigen discussie dan ook mislukt zijn.
Niets is minder waar: het is er nog steeds en wordt nog steeds actief ontwikkeld, inclusief steeds fancier Pixelbooks. Om ontwikkelaars over de streep te trekken, komt binnenkort de mogelijkheid native Linux-applicaties te draaien via een ‘virtual machine’. Maar is het op tijd om ontwikkelaars uit hun vertrouwde omgeving te trekken? Of is het te laat, wat denkt u?
Voortbouwen op de bestaande, niet op een architectuur gebaseerde, inconsistente mix van vendor gedefinieerde ICT-omgevingen, is blijkbaar het enige wat nog geld oplevert…totdat…we leren dat de ICT kosten de maatschappelijke toegevoegde waarde verre overschreiden…
In feite ‘weten’ we dit al minstens twee decennia. De gezochte oplossingen in de richting van Open Source worden vakkundig gedemonteerd door de leveranciers die, gedwongen door grote gebruikers, een eindje meegaan op de weg van ‘open’ maar vervolgens weer afbuigen naar hun eigen locked-in stats quo. Uiteraard heet dit klantenbinding…overigens begrijpelijk vanuit de producent gezien.
Zolang de gebruikers hun ‘requirements’ niet in de vorm van afdwingbare eisen stellen, zal de (noodzakelijke!) verandering uitblijven en blijft de samenleving opdraaien voor de kosten. Niet alleen voor de directe kosten, ook voor de indirecte kosten zoals bv beveiliging en privacy. Deze kosten zullen door het snel toenemend aantal realtime toepassingen nog sneller stijgen.
De potentiële winst voor de samenleving is nog veel groter. Een op een consistente (realtime-IoT) architectuur gebaseerde ICT zal de ontwikkeling van een houdbare informatie en communicatie infrastructuur mogelijk maken. Na 50 jaar een goed moment voor een volgende stap naar een volwassen samenleving ondersteund door een volwassen ICT…