Eindgebruikers zijn enthousiast over biometrische authenticatie voor toegang tot hun eigen mobiele apparatuur. Ze hopen dat die vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning in de toekomst ook wachtwoorden en pincodes kunnen vervangen voor toegang tot diensten en apparaten van derden. Bovendien blijkt het vertrouwen in organisaties die gebruikmaken van biometrische authenticatie en hoe ze die data opslaan, zoals banken, groot.
Dat komt naar voren uit het Biometrics Study 2017-onderzoek van Unisys. Dat onderzoek is uitgevoerd onder 3500 respondenten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Spanje, Zwitserland en Italië. 57 procent van de Nederlandse respondenten vindt biometrie veiliger dan traditionele pincodes en wachtwoorden. 54 procent ziet vingerafdrukscanners als de meest veilige vorm van authenticatie. De ondervraagden zien de mogelijkheid om wachtwoorden te vervangen door biometrie als een aantrekkelijke optie.
‘Het gebruik van mobiele apparaten heeft biometrie mainstream gemaakt’, stelt Henk van der Heijden die binnen Unisys verantwoordelijk is voor verkoop en business development van security-diensten in de EMEA-regio. ‘We zien een behoefte ontstaan aan meer dan alleen het traditionele wachtwoord en pincode als authenticatiemethode. Steeds meer mensen ontgrendelen hun telefoon met een vingerafdrukscanner. Gezichtsherkenning wordt vermoedelijk net zo gewoon.’
In het rapport worden ook pan-Europese cijfers genoemd: 41 procent denkt met biometrie het onthouden van wachtwoorden te kunnen voorkomen en 11 procent vindt het gebruik van biometrie ‘leuker’ dan andere authenticatiemethoden. Van der Heijden: ‘Het is goed om te zien dat het Europese publiek vertrouwen heeft in deze technologie. Vandaag de dag is het voor organisaties logisch om meerdere beveiligingslagen in te bouwen. Enerzijds om te voldoen aan nieuwe wetgeving als de General Data Protection Regulations (GDPR), anderzijds om het publiek gerust te stellen en het vertrouwen tussen klanten en dienstenaanbieders te vergroten.’
Wantrouwen social media
Volgens het onderzoek denkt 51 procent van de Europese respondenten dat hun biometrische data bij overheden in veilige handen is. 48 procent van de Nederlandse respondenten verwacht hetzelfde van banken. Maar, er is ook wantrouwen. Slechts 11 procent van de respondenten vertrouwt sociale media.
Na de privacykwesties rondom netwerken als Facebook en LinkedIn delen ze met die partijen minder graag hun persoonlijke biometrische data voor snellere toegang tot online diensten.
De vraag of eindgebruikers hun biometrische data afstaan in ruil voor veilige en laagdrempelige authenticatie, staat of valt dus bij de reputatie van de partij waaraan ze die data toevertrouwen.
Waar kan ik een andere vingerafdruk krijgen, ik ben gehackt!
Ik kan me goed voorstellen dat een flink deel van consumenten en werknemers verlost wil worden van de belasting van het onthouden en intypen van wachtwoorden. Maar willen bedrijven dit wel? Er zijn al genoeg praktijkgevallen geweest van personeel dat biometrische tijdkloksystemen manipuleert met nepvingers.
Simpel gezegd kan je biometrie alleen echt veilig toepassen in situaties waar zowel de geauthentiseerde persoon als de dienstverlener toezicht houden. Daarom is het ook prima voor je eigen telefoon, dan ben je zelf de dienstverlener, want eigenaar van het toestel.
Eerst moet iedereen aan de biometrische beveiliging. Maar wanneer deze inherent onveilig blijkt te zijn om de redenen hierboven al genoemd is de volgende stap een RFID chip onder de huid inbrengen. Alleen zit daar net zo’n nadeel als mensen met een grote gele ster op de kleren te laten dragen. Het kan en zal ook tegen je gebruikt worden.
Anonimiteit in de zin van vrijheid van het individu is een groot goed en moet met hand en tand verdedigd worden. Dat zijn wij onze kinderen en kleinkinderen verplicht.
@Johan die strijd is al verloren.
Biometrie oftewel fingerprint, Het zou een hoop narigheid kunnen voorkomen. Als je zou willen inloggen in webwinkels door middel van een muismatje waarop je je vinger legt, en ermee kan worden ingelogd dan scheelt dit een hoop wachtwoorden onthouden of kwijtraken.
fingerprint biometrie direct ook invoeren voor de oude BSN nummer. Zodoende kan er geen fraude meer worden gepleegd omdat je vingerafdruk bij de overheid is opgeslagen. Wilt een kwaadwillende een account aanmaken met gegevens van een ander en met zijn BSN dan zou de kwaadwillende niet verder kunnen. Zijn vingerafdruk correspondeert namelijk niet met de verkregen gegevens van het slachtoffer. Of slachtoffers moeten gewoon weer een nieuw BSN nummer krijgen. Dit gebeurd ook met bankpassen enzovoorts.
Op deze manier zou je het veel veiliger maken en fraude voorkomen. Uiteraard blijft het vrij dat mensen kunnen kiezen voor extra veiligheid om hun vingerafdruk biometrie te willen gebruiken of op een andere manier zou willen meedoen.