Ondanks de opkomende digitalisering is het aantal robots niet exponentieel gegroeid in Europa en de Verenigde Staten. België en Nederland blijken middenmoters inzake het inschakelen van robots in de industrie. Al staan we nog maar aan het begin.
Dit alles blijkt uit recent onderzoek van ING en de International Federation of Robots. Het gebruik van robots neemt volgens hen wel toe in de industrie, maar nog niet in die mate dat de vaak geciteerde digitale transformatie ons zou doen geloven. Het kost, zo benadrukken de onderzoekers van ING, ook immers tijd om de productieprocessen aan te passen.
Zuid-Korea bovenaan
Tweede opvallende vaststelling: het gebruik van robots verschilt heel erg van land tot land. Zo is Zuid-Korea de echte koploper met 631 industriële robots per tienduizend werknemers in de verwerkende nijverheid in 2016.
In Europa ligt Duitsland op kop met 309 robots, dus zowat de helft. Aangezien Duitsland een grote autosector heeft en het aantal robots in die sector disproportioneel hoog is, verklaart dit hun koppositie in Europa. België staat op de vijfde plaats met 184 robots. Nederland is zevende met 153 robots.
Opvallend is dat de intensiteit in China nog aan de lage kant is, namelijk 68 robots per tienduizend werknemers. De verwachting van ING is wel dat in de komende jaren het robotaandeel in China sterk zal stijgen. Ook opmerkelijk is de erg lage intensiteit van Rusland en India inzake robots.
Forse toename verwacht
Ook al versnelde het inzetten van robots nog niet echt tot dusver, toch denken ze bij ING dat er de komende jaren een boost zal komen. Doordat de arbeidsbevolking minder snel zal groeien, of zelfs dalen zoals sommigen voorzien in België, zal de vraag naar robots flink stijgen. ‘In Japan is de actieve bevolking al jaren aan het dalen en robots zijn er alomtegenwoordig’, illustreren de onderzoekers.