Voor het eerst is er in nationaal verband een wetenschappelijke onderzoeksagenda voor blockchain opgesteld. Deze agenda moet enkele miljoenen zien op te hoesten voor zowel fundamentele als toegepaste onderzoek op het gebied van blockchain. Of dat geld er echt komt blijft onduidelijk.
In opdracht van het TopTeam ICT, een denktank van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als boegbeeld René Penning de Vries, heeft een zogeheten ‘Dutch Advisory Committee on Blockchain’ zich gebogen over de stimulering van het onderzoek naar blockchain in de Nederlandse wetenschap op een breed vlak. Daarin zaten vertegenwoordigers van de overheid, de kennisinstellingen en het bedrijfsleven
Dit comité heeft uitteindelijk een onderzoeksagenda opgesteld waarmee hogescholen, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen,hun onderzoeksactiviteiten verder kunnen programmeren rondom blockchainvraagstukken. Daarvoor zouden enkele miljoenen euro ‘beschikbaar moeten komen voor wetenschappelijk onderzoek, gerelateerd aan blockchain op terreinen als techniek, juridische vraagstukken, economische impact en ethiek’, aldus het comité.
Financiering
Deze eerste onderzoeksagenda op het gebied van blockchain is aangeboden aan Rob van Gijzel, ambassadeur van de zogeheten Dutch Blockchain Coalition. De agenda richt zich op zogenaamde ‘opkomende en impactvolle technologie-blockchain waarin overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven gezamenlijk de thema’s hebben vastgesteld.’
Daarmee wordt verwezen naar allerlei programma’s en initiatieven binnen een publiek-private samenwerking waarbij blockchain-initiatieven worden gestimuleerd. Die moeten de benodigde miljoenen voor blockchainonderzoek ophoesten. Te denken valt aan partijen als NWO, TNO, CWI, NLesc-center. Nederland ICT, CIO Platform ICT, FME, VNO-NCW, ECP en diverse universiteiten en ministeries.
De onderzoeksagenda wordt tevens gezien als een belangrijk instrument voor de Nederlandse bijdrage aan de Europese programmering en werkprogramma’s op het gebied van blockchainonderzoek en -ontwikkeling. Daar zijn ook diverse potjes voor blockchain-onderzoek aan te boren.