Provincie Drenthe gaat niet zelf een glasvezelnetwerk aanleggen, ook als de Drentse bewonersinitiatieven mislukken. Zowel Gedeputeerde Staten (GS) als de statencommissie nam deze aanbeveling van de Noorderlijke Rekenkamer (NRK) niet over. De overige aanbevelingen, aandringen op schaalgrootte, centrale regie, versterking van de ‘governance’ en minder risico’s bij de burgers – werden wel overgenomen.
Stichting VerbindDrenthe gaat samen met de provincie Drenthe aan de slag om de aanbevelingen van de NRK in de provincie op te volgen. Ook komt er een overkoepelende reclamecampagne voor de Drentse initiatieven op het gebied van glasvezel met als doel om meer bewoners enthousiast te maken voor een abonnement.
Rapport NRK: KPN en Ziggo laten het afweten, coöperaties amateuristisch
Op 18 april is het rapport van de Noordelijke Rekenkamer (NRK) ‘Internet en een beetje snel graag’ behandeld in de Statencommissie. Het rapport is in maart 2018 uitgebracht en is gebaseerd op onderzoeksinformatie die tot mei 2017 is ingewonnen. De Rekenkamer stelde in het rapport dat de provincie Drenthe moet inzetten op het aanleggen van glasvezel als nutsvoorziening, want via marktwerking komt de aanleg niet tot stand.
Volgens de rapporteurs laten zowel KNP als Ziggo het afweten in Drenthe. ‘Op het Drentse platteland komt de aanleg van breedbandinternet niet via het marktmechanisme tot stand. KPN investeert vooral in het upgraden van zijn bestaande kopernetwerk, terwijl Ziggo niet van plan is zijn kabelnetwerk naar de Drentse buitengebieden uit te breiden. Door het falen van de markt zijn er op dit moment in Drenthe 24.500 adressen die nu of binnen drie jaar geen aansluiting hebben op een breedbandnetwerk (de zogeheten witte adressen). Daarnaast is er nog een groot aantal adressen dat slechts toegang heeft tot één aanbieder van breedbandinternet (de grijze adressen).’
De Noordelijke Rekenkamer schetst in het rapport verder een behoorlijk negatief beeld van de glasvezelcoöperaties in Drenthe. Met name het bestuur zou te wensen overlaten en toetsing ontbreekt. Onder meer Sterk Midden-Drenthe krijgt een veeg uit de pan, omdat deze club volgens de rapporteurs providers onder druk hebben gezet om snel veel adressen aan te sluiten, waardoor ze uiteindelijk zijn afgehaakt. Een en ander is volgens de onderzoekers te wijten aan het feit dat de coöperaties vaak zijn opgericht door vrijwillige burgers ‘die niet noodzakelijk deskundig zijn op het gebied van bedrijfsvoering en/of telecom. De stap van een enthousiast bewonersinitiatief naar een professioneel opererende coöperatie is behoorlijk groot.’
VerbindDrenthe
De stichting Verbind Drenthe is in maart 2015 met de werkzaamheden gestart. Het is een platform voor het delen van kennis en het uitwisselen van ervaring voor en door lokale breedbandinitiatieven in Drenthe. Aanvankelijk waren de activiteiten van Verbind Drenthe gericht op het helpen initiëren van bewonersinitiatieven en het enthousiasmeren van vrijwilligers. Later is het breedbandplatform meer een rol in de inhoudelijke ondersteuning van bewonersinitiatieven gaan spelen. Begin 2017 is daarom een nieuwe directeur benoemd met een achtergrond op telecomgebied. In de periode 2015–2017 heeft Verbind Drenthe ruim acht ton aan provinciale subsidie ontvangen.