Als er één sector is waar ze beseffen dat grondige cybersecurity een absolute voorwaarde is voor een goede bedrijfsvoering, dan is het natuurlijk de beveiligingssector. Een samenwerking tussen SERIS – expert in bewaking en beveiliging – en F-Secure kon daarom niet uitblijven. Maar hoe kwamen beide bedrijven met elkaar in contact? En voor welke oplossingen kozen ze? We spreken met Eric Van Dam, ICT Coördinator bij SERIS.
Bij SERIS staat de combinatie tussen mens en technologie centraal. Het bedrijf kan een schare van mooie referenties voorleggen. Zo zorgen ze voor de beveiliging van diplomatieke en veiligheidsgevoelige sites zoals NATO, EUROCONTROL en USARMY en anderen, maar evengoed zijn ze actief tijdens concerten met hun afdeling S-Protection of wedstrijden van de Rode Duivels. Het bedrijf telt meer dan 2000 medewerkers.
Zeker sinds de terreuraanslagen van 22 maart, is veiligheid corebusiness geworden voor het bedrijfsleven. “Bedrijven als SERIS denken vandaag op een meer strategische manier mee met bedrijven rond hoe ze beveiliging kunnen aanpakken, steeds met respect voor de budgetten”, zegt Eric Van Dam.
Het bedrijf bestaat uit vijf verschillende divisies, die allen innovatieve oplossingen aanbieden in hun respectievelijk domein. SERIS is niet de grootste speler uit de sector. Ze omschrijven het zelf zo: “We zijn niet de Titanic van de sector, maar eerder de Zodiac van de sector. Dat maakt dat we wendbaarder zijn. Dat zorgt er ook voor dat we op vlak van innovatie vele stappen voor staan op de sectorgenoten.” SERIS staat niet voor massaproductie, maar gaat voor de gespecialiseerde, hoogtechnologische oplossingen.
Het bedrijf wil dus zeker op vlak van cybersecurity goed ingedekt zijn. Hoe zag de samenwerking met F-Secure precies het licht? En wat waren de noden?
“Voordat we met F-Secure samenwerkten, had iedere divisie zijn eigen oplossing. Het was onze ambitie om als groep met dezelfde oplossing te gaan werken”, zegt Eric Van Dam IT-coördinator van het bedrijf. “Tot voor kort werden we over de divisies heen wel met wat problemen geconfronteerd, we hadden bijvoorbeeld te lijden onder ransomware-aanvallen. Ook malware en cryptolocking kwamen helaas vaker voor dan eigenlijk acceptabel was, om nog maar te zwijgen van de phishingmails die door de mazen van het net glipten.” SERIS zocht tot slot ook een oplossing om de laptops van de mensen in het veld up-to-date te houden.
Proactief contact van F-Secure
Bart Janssens, een vertegenwoordiger van F-Secure, kwam juist op het goede moment het product voorstellen. “Samen met F-Secure hebben we een volledige analyse gemaakt van onze uitdagingen, die nam een tweetal dagen in beslag. Op basis daarvan zijn we op zoek gegaan naar de beste oplossing, ook bij andere leveranciers. Uit die zoektocht bleek Protection Service for Business van F-Secure het beste aan te sluiten bij onze noden op vlak van rapportage, performance, bescherming en patch management.”
Voor SERIS is het steeds belangrijk geweest dat alle divisies over dezelfde oplossing kunnen beschikken, en hier bood F-Secure de meest doelgerichte en efficiënte oplossing aan. Ook onze CFO was helemaal overtuigd. Door te kiezen voor F-Secure bespaarden we in totaal ook ongeveer 35%. Best straf, gezien het aantal licenties die we afnemen”, vult Van Dam nog aan.
Alles wat we verwachtten. En meer.
SERIS is onder andere erg tevreden over de rapportering die F-Secure biedt. “DeepGuard laat eerst en vooral niets door, maar ook de rapportering is top. In tegenstelling tot de oplossing die we vroeger gebruikten, hebben we een permanent zicht op wat er gebeurt op onze systemen.”
Van Dam is ook zeer te spreken over de managementtool voor het updaten van de endpoint protection. “Die is bij F-Secure inbegrepen in de oplossing. Vroeger moesten we daar een dure, aparte licentie voor aanschaffen”, zegt Van Dam enthousiast. “De oplossing van F-Secure was alles wat we ervan verwachtten, en ging zelfs nog verder.” De Deepguard-oplossing, een proactieve behaviorial scanningslaag, bracht bijvoorbeeld nog meer dan wat er werd beloofd.
Sinds september 2017 werd 52 keer iets in quarantaine geplaatst. “Er is eigenlijk niets echt door de bescherming van F-Secure gebroken”, weet Van Dam. “We hebben ook geen data-schade meer gehad, wat vroeger wel het geval was. Toen moesten we op onze back-ups kunnen vertrouwen. Dat is nu dus eigenlijk niet meer nodig.”
En draaien maar
En hoe is de uitrol verlopen? En wat met de support? Ook hierover horen we enkel positieve geluiden bij Van Dam: “Een expert van F-Secure heeft ons twee dagen bijgestaan om alles te installeren. Eenmaal Protection Service for Business werd uitgerold, heb je er nog weinig werk aan. Regels opstellen, de ingebouwde firewall instellen, groepen aanmaken, securitylevels instellen… en klaar is kees.”
Ook op het vlak van support heeft Van Dam weinig opmerkingen. “We krijgen snel antwoord op onze vragen, het team is makkelijk bereikbaar. Als we met probleempjes of vragen zitten, dan is de impact op de business telkens zeer kort.”
Eric Van Dam ontwikkelt momenteel het bring your own device-beleid voor SERIS. “We gaan voor de virtualisatie van de desktop. Ook voor dit project rekenen we op F-Secure.” Hoewel SERIS de producten van F-Secure aankoopt via de reseller Cheops, is er nog steeds een intens contact met de expert van F-Secure. “Hij stelt ons nog zeer regelmatig updates voor. Hij is intussen een vertrouwenspersoon geworden.”
Meer weten?
Wil je meer weten over Protection Service for Business of een trial downloaden? Klik dan hier voor meer informatie.