De tweejaarlijkse long-term-support (lts)-uitgave van Ubuntu rammelt sinds donderdag 26 april weer aan de poorten, een moment voor Ubuntu-desktopgebruikers om een upgrade te overwegen, of wacht u nog even tot de .point-release?
Beheerders van Ubuntu-servers zullen sowieso wachten tot de point-release, als ze al upgraden. Het gebruik van clouddiensten als AWS of Azure zorgt er steeds meer voor dat systeembeheerders niet meer zelf aan hun servers hoeven te komen om een upgrade uit te voeren. Dat gebeurt allemaal elders. Ontwikkelaars slingeren zelf wel even ergens een instance aan met de gewenste functionaliteit en daar is vaak geen complete server meer voor nodig.
Maar voor gebruikers van Ubuntu op de desktop is het wel een mooi moment: in 18.04 wordt het inmiddels gedateerde Unity helemaal vervangen door Gnome 3.28. Daarnaast zijn de optische wijzigingen nihil. Stapt u over, of wacht u nog even?
Ik werk al sinds 2005 met Linux en sinds 2008 met Ubuntu.
1 x per 4 tot 6 jaar een update op een LTS-Versie is genoeg tenzij je afhankelijk bent van de nieuwste software.
Hoe je met een inkomplete server wilt werken moet je eens uitleggen . . . .
@jan, serverless is more.
Op belangrijke systemen is het wachten op de eerste punt uitgave (18.4.1) een aanrader, dan zijn alle fouten gladgestreken.
Aan de andere kant ondersteunt de nieuwe versie ook nieuwe hardware beter.
Zelf gebruik ik de XFCE variant (Xubuntu) al sinds de eerste test (nov. 2017) en ik ben eigenlijk maar één probleem tegengekomen in die 5 maanden.
De huidige versie bevalt mij prima als hoofd systeem op mijn desktop en laptops.
17.10 had nogal wat last van fouten. Upgraden daarvan voor de desktop lijkt mij aan te raden.
Let wel even op met het installeren van grafische drivers. De nvidia drivers van nvidia zelf werken wel itt die via ubuntu zelf geïnstalleerd worden.
Ik heb op een testmachine een geforceerde update naar versie 18.4 LTS uitgevoerd. Werkt prima ondanks dat meteen heel veel applicaties vernieuwd moeten worden of verwijderd. T.o.v. Unity is er geen achteruitgang. Gnome is mooi doorontwikkeld in de Unity periode en is nu weer de standaard GUI. Er is een welkomstvenster met een korte uitleg van de nieuwe GUI voor de gebruiker. Helaas is het standaard thema nog steeds donker. De iconen zijn beetje ouderwets om de overgang vanuit Unity kleiner te maken. Een van de verbeteringen is een Gnome icoon met 9 stippen; die dient als menustartknop voor veelgebruikte of alle applicaties. Gezien de plannen krijg je waarschijnlijk een best of both worlds van Gnome en Unity.
De vooruitgang zit met name in a) de nieuwe kernel (4.15) voor beter gebruik van de nieuwere CPU en opslag hardware, b) betere beveiliging tegen het misbruik van Meltdown and Spectre en c) het deels kunnen bijwerken van Linux zonder te moeten herstarten. In feite is deze release een verbeterde versie 17.10 met een 5 jaar lange support.