Brancheorganisatie Nederland ICT vreest dat een tekort aan digitale kennis en vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking een negatief effect heeft op de gehele economie. De brancheorganisatie pleit daarom voor een grootschalige omscholing en bijscholing van ict-vaardigheden. Dit moet een speerpunt worden van de digitaliseringsstrategie van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer.
‘De ict-sector is koploper van de digitale economie, maar andere sectoren digitaliseren snel’, vertelt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door The Metisfiles, blijkt dat steeds meer functies ict-gedreven worden. ‘Op dit moment zijn 1,5 miljoen werknemers in Nederland afhankelijk van ict bij het uitvoeren van hun primaire taken. Dit zal, mede door de opkomst van nieuwe technologieën zoals het internet of things (IoT), machine learning, blockchain en augmented reality (ar), in de komende jaren met een kwart toenemen tot 1,9 miljoen.’
Deze digitale beroepsbevolking zorgt voor een productiviteitsverhoging, maar vraagt ook om nieuwe, specifieke vaardigheden. De branchevereniging meent daarom dat er geïnvesteerd moet worden in het bij- en omscholen van de hele beroepsbevolking om ze technische en digitale vaardigheden bij te brengen.
De focus op de verbetering van de ict-vaardigheden moet volgens Nederland ICT een onderdeel worden van de nieuwe digitaliseringsstrategie van staatssecretaris Keijzer. ‘Door een stevige kabinetsbrede visie kunnen we nationale uitdagingen aanpakken en internationaal het verschil maken in het versterken van ons vestigings- en ondernemingsklimaat,’ aldus De Bruijn.
Een belangenorganisatie die met een wc-eend verhaal komt. Je verwacht het niet.
In ICT is de grootste constante dat er verandering is. Dat is inherent aan de keuze voor ICT. Als dat nu nog niet goed voor elkaar zou zijn dan heeft de hele ICT branche zitten slapen. Nederland ICT wil gewoon zorgen dat de kosten hiervan zoveel mogelijk op anderen (met name de overheid) afgewenteld wordt?