Zes in kunstmatig intelligentie(a) gespecialiseerde Europese instituten gaan samenwerken om de strijd aan te gaan met China en de Verenigde Staten. De instellingen willen de beste geleerden aantrekken op het gebied van beeld- en spraakherkenning en een beter vestigingsklimaat creëren voor ai-startups.
Dit meldt het Financieele Dagblad. De presentatie van het initiatief valt in dezelfde week waarin de Europese Commissie een ai-investeringsprogramma bekendmaakt. De ai-specialisten vragen om zo’n zeshonderd miljoen euro voor de oprichting en daarnaast willen ze een jaarlijks budget van negentig miljoen euro.
Investeringen
Het samenwerkingsverband tussen de zes ai-instituten heeft de naam European Lab for Learning and Intelligent Systems (Ellis). Het idee voor het consortium is ontstaan medio 2017, tijdens een zomercursus voor ai-experts in het Duitse Tübingen. Onder meer Max Welling, hoogleraar ‘machine learning’ aan de Universiteit van Amsterdam, en Bernhard Schölkopf van het Max Planck Instituut zijn betrokken bij het initiatief. De onderzoekers vinden dat Europa achterloopt op China en de VS doordat die landen meer investeren in ai en daardoor meer talentvolle onderzoekers aan kunnen trekken.
Bij het consortium zijn ook de Zwitserse technische universiteit ETH, de Israëlische Hebrew University, de Duitse universiteit van Tübingen, de universiteit van Cambridge en het Franse onderzoeksinstituut Inria aangesloten.
Nieuw ai-centrum in Nederland
Aanstaande donderdag, 26 april 2017, presenteert een collectief van onderzoekers een nieuw Nederlands centrum voor kunstmatige intelligentie. Dat wordt het Nederlandse onderdeel van het Ellis-netwerk, waarbinnen onderzoekers samen willen gaan werken met bedrijven. Een van de initiatiefnemers, emeritus hoogleraar Arnold Smeulders, expert in beeldherkenning, leidt de lobby voor financiering. Hij hoopt dat Economische Zaken ten minste 25 procent van de benodigde honderd miljoen euro voor het Nederlandse instituut wil bijdragen. De rest moet komen van bedrijven en universiteiten.