Het Duitse it-concern T-Systems moet in 2020 weer winst maken. Dat is de doelstelling die de nieuwe topman, de Amerikaan Adel Al-Saleh, heeft meegekregen van moederbedrijf Deutsche Telekom. Om dit te bereiken zal Al-Saleh een aantal verlieslatende activiteiten afstoten of stopzetten. Ook is onder zijn leiding het bedrijf geherstructureerd in een organisatie met een focus op een beperkt aantal portfolio's om klanten te helpen met hun digitale transformatie. Daarnaast zijn de banden met Microsoft en SAP aangehaald.
De begin dit jaar van Northgage Information Solutions, een leverancier van it-oplossingen voor personeelszaken, aangetrokken Adel Al-Saleh gaf op de industriebeurs Hannover Messe vandaag zijn eerste officiële persconferentie. Al-Saleh, die gespecialiseerd is in het omturnen van bedrijven, volgde Reinhard Clemens op. Sinds 2006 heeft T-Systems al ongeveer 3,7 miljard euro aan verliezen opgestapeld, met name in het moederland. Het lukte Clemens niet om het tij te keren.
Al-Saleh vertelde tijdens de persbijeenkomst dat hij een heroriëntatie doorvoert bij T-Systems. Daarbij wordt de focus verlegd van klantgroepen naar portfolio’s waarbij helder vaststaat waarom T-Systems bepaalde producten en diensten verkoopt, wat de toegevoegde waarde is voor klanten en het verdienmodel erachter. De inrichting van een overkoepelende verkooporganisatie alsook een strikter risicobeheersysteem ondersteunen deze opzet.
Slechte deals
T-Systems heeft in de afgelopen jaren namelijk veel last gehad van een aantal grote deals die verlieslatend bleken te zijn of werden opgezegd, zoals de industriegroep Thyssen Krupp. Al-Saleh: ‘Er kan altijd een deal niet goed uitpakken, maar drie, vier slechte deals in drie jaar tijd, dat mag niet gebeuren. We hebben dan ook extra controles ingesteld, zoals het door een derde partij laten evalueren van een contract voordat het is getekend. En ik wil vooraf zekerheid hebben van de dienstdoende manager of er daadwerkelijk geleverd kan worden van wat wij afspreken.’
Daarnaast heeft het ict-concern last van een dalende omzet uit traditionele activiteiten, zoals het hosten van legacy-systemen. De inkomsten uit dit soort klassieke it-sourcingdiensten staan al een tijdje onder druk, door dalende marktprijzen en bedrijven die meer naar de cloud opschuiven. ‘We zullen een aantal activiteiten afstoten of stoppen’, aldus de nieuwe topman op de industriebeurs.
Nieuwe business
De activiteiten van T-Systems kunnen grofweg worden verdeeld in drie groepen, vertelde Al-Saleh in Hannover. De eerste groep omvat de telecom-kern (vaste en mobiele communicatie), goed voor zo’n twee miljard euro omzet en vooral gericht op het ondersteunen van het Duitse bedrijf in binnen- en buitenland. Een stabiele business, aldus de topman. De tweede groep betreft de klassieke it-dienstverlening, zoals systeemintegratie en it-beheerdiensten, ook goed voor zo’n twee miljard euro omzet. Sommige activiteiten lopen goed, zoals de private cloudondersteuning, en andere dus minder.
De derde groep bestaat uit activiteiten met veel groeiperspectief. T-Systems heeft hierin de afgelopen twee jaar driehonderd miljoen euro geïnvesteerd en blijft dit de komende jaren doen. Denk aan de portfolio’s ‘digital solutions’, publieke cloud, beveiliging, ‘classified ict’ en internet of things (IoT). Ook deze markt is goed voor zo’n twee miljard euro omzet, stelt Al-Saleh. ‘Wij zien veel groei in dit soort nieuwe business, maar het duurt nog wel achttien tot vierentwintig maanden voordat de investeringen zich uitbetalen.’
‘Je merkt dat dit een grote markt aan het worden is maar dat er bij leveranciers voldoende kennis ontbreekt’, vervolgt hij. ‘Klanten willen geholpen worden met innovatieve digitale oplossingen en wij willen daarvoor de juiste expertise aanbieden. Wij beschikken bijvoorbeeld over 4800 consultants, die ook de hulp in kunnen roepen van experts uit de andere groepen, en hebben vorig jaar vierduizend projecten gedaan. Wij zijn dus geen amateurs maar hebben de kennis, schaalgrootte en de architectuur om klanten te helpen met hun digitale reis aan zowel de frontoffice- als backoffice-kant.’
Microsoft en IoT
Om meer inhoud en vorm te geven aan de nieuwe portfolio’s heeft T-Systems nieuwe samenwerkingsovereenkomsten gesloten met Microsoft en SAP. Met Microsoft biedt het bedrijf extra diensten op het gebied van de publieke Azure-cloud, zoals SAP in een Azure-omgeving, publieke-cloudbeheerdiensten voor het Duitse midden- en kleinbedrijf en digitale oplossingen op basis van Azure, waarbij ook kunstmatige intelligentie en ‘mixed reality’ (augmented reality met virtual reality) worden ingezet.
Ook heeft T-Systems met Azure als cloudomgeving een platform voor IoT opgezet: ‘Cloud of Things – built on Microsoft Azure’. Deze oplossing biedt voorgeconfigureerde IoT-diensten ‘out of de box’, waarbij Microsoft zijn recent gelanceerde Azure Sphere, een beveiligingsplatform voor het connecteren van slimme apparatuur, inzet. ‘Op IoT-vlak willen we in combinatie met 5G oplossingen aanbieden die we meerdere malen kunnen inzetten, bijvoorbeeld in de logistiek, de auto-industrie en slimme steden. Dit jaar en 2019 staan nog in het teken van proefprojecten, maar ik verwacht in 2020 dat 5G echt operationeel wordt’.
SAP en beveiliging
Op SAP-terrein heeft T-Systems alle in het bedrijf verspreide kennis en expertise samengebracht in één onderdeel, waardoor volgens Al-Saleh de ‘grootste SAP-praktijk in Duitsland is ontstaan’. Daarbij is met het softwareconcern een aanvalsplan opgesteld om samen meer klanten met geïntegreerde oplossingen naar de cloud te brengen en af te helpen van hun legacy. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van de schaalgrootte die de klassieke it-groep bij T-Systems kan bieden als het gaat om het beheren van een cloudomgeving. SAP in dit kader de Open Telekom Cloud (OTC) gecertificeerd voor SAP Hana en de geïntegreerde SAP-processen. OTC is het alternatief van Deutsche Telekom in Duitsland voor de Amerikaanse hyperclouds van Google, AWS en Microsoft. ‘Duitse klanten willen niet afhankelijk zijn van één cloud maar willen kunnen kiezen.’
De herstructurering, het beter organiseren van het bedrijf en de nieuwe groeiportfolio’s moeten leiden tot een terugkeer in de zwarte cijfers in 2020, besluit de Amerikaanse topman van T-Systems zijn persconferentie op de Hannover Messe.
Nieuwe klanten
Topman Al-Saleh benadrukte op de Hannover Messe dat ondanks alle onheilstijdingen van de afgelopen tijd T-Systems nog wel degelijk nieuwe contracten binnenhaalt. Hij gaf als voorbeelden Covestro, BMW, Total en Sparda Banken. De uitbestedingsovereenkomst met die laatstgenoemde klant noemt hij een voorbeeld van een ‘goed contract’. Het betreft een zevenjarige miljoenenovereenkomst (met een optie tot verlenging van drie jaar), waarbij T-Systems een deel van de it-divisie (met 120 man) en de complete it-infrastructuur en netwerkaansluitingen overneemt. Het bedrijf migreert alle computerapparatuur van de twee rekencentra van de bank in Nürnberg naar zijn eigen datacentra.
Voorts gaf Al-Saleh aan dat T-Systems er alles aan doet om de partner van de Duitse overheid te blijven als het gaat om rekeningrijden. Het bedrijf is al zo’n tien jaar de operator van dit elektronisch tolsysteem voor het vrachtverkeer in Duitsland. Dit Toll Collect wordt in de loop van dit jaar uitgebreid naar alle federale wegen in Duitsland.
T-Systems is actief in ruim twintig landen, telt 37.900 werknemers en boekte in 2017 een omzet van circa 6,9 miljard euro.