5G betekent allerminst een revolutie. Consumenten zullen er voorlopig weinig van merken. Deze technologie krijgt vooral op de achtergrond betekenis. In 2025 zullen 1,1 miljard apparaten, machines en andere dingen met 5G-netwerken zijn verbonden, meestal zonder dat de consument hier veel van merkt.
Huawei, ’s werelds grootste leverancier van telecom-netwerken, weigert mee te gaan met een hype rond 5G. De top van het Chinese high tech concern dat vorige week de analisten bijpraatte over de belangrijkste ontwikkelingen op gebied van connectiviteit, het internet of things, big data en kunstmatige intelligentie (ki of ai), tempert de verwachtingen.
5G krijgt zonder meer zijn plaats in het mobiele breedband-landschap, maar niet zo prominent als sommige mensen denken. Huawei-topman Eric Xu noemt 5G ‘gewoon een product in het portfolio’ van mobiele technologie.
‘Tussen 4G en 5G bestaat geen fundamenteel verschil,’ zegt hij broodnuchter. 5G betekent meer connecties, meer snelheid en een snellere responsetijd. Dat laatste is vooral belangrijk voor het internet of things (IoT). Maar er bestaan weinig applicaties die uitsluitend op 5G werken. Ook auto’s die de chauffeur voortdurend assisteren en in hoge mate zelf rijden, hebben voldoende aan de huidige technologie. ‘De 4G-infrastructuur is heel robuust.’
Overigens betekent dit niet dat Huawei minder in 5G gaat investeren. ‘Dat zou ons buiten spel zetten,’ aldus Xu. De telecomoperators zien dat 5G een nuttige aanvulling op 2G, 3G en 4G vormt, zeker als capaciteitstekorten in zicht zijn.
Met name in Azie is behoefte aan meer capaciteit. Video vreet bandbreedte. Nu komt 68 procent van het verkeer voor rekening van video. Dat wordt 89 procent in 2025. Huawei verwacht dat dan wereldwijd veertig miljard smart devices in gebruik zijn. Daarvan zijn er acht miljard smartphones, drie miljard tablets of pc’s en acht miljard wearables. Gemiddeld heeft elke wereldburger er vijf in bezit. Een op de vijf mensen bezit er tien of meer. Daarnaast worden twintig miljard realtime online smart home apparaten verwacht.
Kunstmatige intelligentie
Verder brengt 5G in combinatie met kunstmatige intelligentie de exploitanten van netwerken belangrijke kostenvoordelen. De operationele kosten zoals die van onderhoud en reparaties gaan omlaag. Wu ziet operators verschillende generaties fysieke netwerken aan elkaar plakken. Geavanceerde software voor het beheer van netwerken maakt dat mogelijk.
Jurjen Veldhuizen, solutions director Huawei Technologies, ziet 5G het eerst opduiken op grote bedrijfsterreinen. Deze techniek leent zich bijvoorbeeld goed voor het onderhoud van grootschalige installaties. Monteurs kunnen daarbij een vr-bril dragen. Voorlopig zal geen sprake zijn van een landelijke dekking.
‘Binnen een zee van 4G komen een aantal eilanden van 5G,’ aldus Veldhuizen. 5G krijgt een plaats naast 4G. Daarnaast raakt het vaste netwerk meer verweven met mobiele netwerken. 5G is technisch volop in ontwikkeling. Huawei lanceert aan het einde van dit jaar de apparatuur die versie vijftien van de 3GPP standaard zal ondersteunen. De focus hierbij zal zijn op enhanced Mobile Broadband eMBB). Daarbij kunnen tegelijk 4G en 5G netwerken worden gebruikt. Netwerken kunnen als het ware samensmelten.
Lage latency
Onlangs heeft het 3GPPconsortium een standaard aangenomen die in versie vijftien wordt toegepast. Bij gecombineerd gebruik van 4G en 5G wordt het mogelijk downloads en uploads uit elkaar te halen. Nu gaat alles over één frequentie. In 2020 komt de volgende versie die zich kenmerkt door een hoge betrouwbaarheid en een lage latency. De vertragingen in het netwerk gaan spectaculair omlaag. Deze gaan van 24 naar maximaal 5 milliseconde. Op den duur ligt 1 milliseconde in het verschiet.
Voor zelfrijdende auto’s en andere specifieke toepassingen is dat een groot voordeel. Enkele milliseconden kan net het verschil betekenen tussen een botsing en vrije doorgang. Kunstmatige intelligentie krijgt een enorme stimulans als machines met machines worden verbonden en stadsdelen aan stadsdelen worden gekoppeld. ‘5G betekent meer dan sneller filmpjes downloaden. De betekenis ligt vooral op het industrieel vlak,’ aldus Veldhuizen.
De directeur beaamt dat 4G allerminst moet worden afgeschreven als technologie voor mobiel internet. Integendeel, de huidige 4G-netwerken worden tot 2025 geleidelijk aan verbeterd tot wat met een marketingterm 4,5G wordt genoemd. 4G en 5G zijn heel goed tegelijk te gebruiken. Vanaf eind dit jaar komt apparatuur op de markt die zowel op beide netwerken werkt.
Virtual reality
Veldhuizen: ‘Consumenten zullen inderdaad slechts in beperkte mate de voordelen van 5G merken. Ze kunnen er niet veel bijzondere dingen extra mee doen. Foto’s worden razendsnel gedownload, terwijl speelfilms zonder enige hapering streamen. Virtual reality vergt aanzienlijke hoeveelheden data, soms wel honderden gigabits.
Deze techniek kan pas doorbreken als de netwerken er klaar voor zijn. Door de enorme bandbreedte behoren capaciteitsproblemen tot het verleden. Op popfestivals kan iedereen tegelijk videofilmpjes wegsturen zonder dat de snelheid terugvalt. Verbindingen worden heel stabiel. De kwaliteit van de video gaat omhoog van 720p naar 1020p. 5G betekent veel meer dan alleen maar sneller filmpjes downloaden. Haar betekenis is vooral industrieel. 5G is primair bedoeld voor de zakelijke markt en dan met name bepaalde sectoren.
Mobiele operators moeten daarom goed nadenken over de vraag waar ze 5G gaan uitrollen. Een mogelijke toepassing is video in een ambulance waarbij artsen in het ziekenhuis alvast een blik op het slachtoffer kunnen slaan. Robotarmen in fabrieken zijn op afstand te bedienen. Zelfvarende schepen zijn in aantocht. Ook de toepassing van kunstmatige intelligentie wordt door 5G gestimuleerd.’
Bedrijfsleven
Een andere uitdaging waarvoor de operators gesteld staan, is het bedrijfsleven te overtuigen van de voordelen van 5G. Dit vereist een aantal aansprekende business cases. Sommige klanten zijn gebaat bij een zeer hoge doorvoersnelheid, andere klanten hebben veel machines die met elkaar moeten communiceren. Vooral in Duitsland wordt veel gesproken over smart manufacturing. Nederland heeft het ‘nadeel’ dat het huidige 4G-netwerk prima functioneert. Qua 4G behoort ons land tot de top 10 in de wereld. In dit opzicht kan van de wet van de remmende voorsprong worden gesproken. Technisch ziet Veldhuizen weinig problemen om 5G hier toe te passen. Belangrijker is dat beleidsmaker volop overtuigd raken van de economische noodzaak.