De discussie over robots in de zorg loopt al decennia, zo getuige ook een artikel van Computable uit 1978 met de vraag of robots de zorg de kosten kunnen drukken. De interesse in de medische informatica was groot en de vragen nog steeds vergelijkbaar.
Zo vraagt een adviseur voor computeradviesbureau Centraal Beheer CEA zich op het congres af of er een methode is om zorgkosten te drukken door verplegend personeel door ‘robotachtige computers met een superintelligent microbrein (sic)’ te vervangen. Aansluitend wordt de vraag gesteld of ‘u dan nog patiënt wil zijn’.
Inmiddels zijn we veertig jaar verder en gebruiken we robots door mensen aangestuurd om bijvoorbeeld ogen te laseren. Maar ook voldoende experimenten met zorgrobots die eenzame ouderen blijer moeten maken.
Welk type robot of combinatie van robot-en-mens zou volgens u momenteel de zorg goedkoper kunnen maken door deze nu breed in te zetten? Of is dit een illusie?
Wat dacht u van patiëntentransport in een ziekenhuis?
Bedden kunnen via vloerlijnen prima verplaatst worden, zoals in de havens al gebeurd met containers.
Ook het aanvoeren van maaltijdcontainers van de keukens naar de patiëntenzalen kan op die manier.
Voor medisch technische ingrepen kan het, zij het met deskundig toezicht.
Mijn moeder van 97 kreeg vorig jaar een demonstratie van een zorgrobot. Dat ding viel tijdens de demo 3 keer uit . . . . tot grote hilariteit van mijn moeder die nog steeds met Skype communiceert en haar PC bedient.
@Bert … en dan komt de vraag uit 1978 weer naar boven: of ‘u dan nog patiënt wil zijn’
Als het eten door robots aan je bed gebracht wordt; als je door gangen getransporteerd wordt als een voorwerp, is er dan nog wel iets menselijks aan de zorg
(om nog maar niet te spreken van als er iets misgaat tijdens het transport, zoals bijv het losraken van een infuus ofzo)
Diagnostiek, radiologie, bewaking medicijngebruik.
Vergeet die beelden van ijzeren mannetjes of straten met zes-armige lasrobots. Robots zijn (vooral) ook ai-toepassingen. Kijk naar de vorderingen met Watson, beeldherkenning, etc.
En dan is de vraag niet meer of robots de artsen gaan vervangen. Het draait er vooral om hoeveel meer mensen we sneller en beter kunnen helpen als er per arts een klein peloton robots de bulk van het zeer hoog gekwalificeerde maar vooral ook routinematige werk voorbereiden. Robots in de zorg? Liever vandaag dan morgen!
@PaVaKe Zo droom ik al jaren van het DVS, het dementerende volgsysteem. IOT, met vochtsensoren, gpstrackers, camerabewaking om de dementerenden 24 uur in de gaten te houden. Vanuit een controlekamer in India. Alleen verschonen indien nodig. En een aflegapp, iedere overledene in 5 stappen binnen 1 minuut crematoriumklaar. Minimale ‘downtime’ van de bedden. Goedkoop en efficient. Zoiets.
Wat gechargeerd, maar het scheelt niet veel. Zo heb ik begrepen dat bij instellingen met zware gehandicapten dit soort technieken, camera/geluidsbewaking al gebruikt worden bij het ‘in de gaten houden’ van patienten. Dat wordt dan ook nog met een heel fraai eufemisme ‘inluisteren’ genoemd. Gebracht onder het mom goed voor de clienten maar uiteindelijk gaat het maar om 1 ding. Zo goedkoop mogelijk.
Ik geloof niet dat we dat zo zwart moeten zien. Er zijn genoeg handelingen die met robotika ondersteunend kunnen werken en mensen langer zelfstandig kunnen houden. De drempel om een machine opdrachten te geven is echt lager als moeten vragen om hulp.
De manier waarop Louis dat beschrijft is natuurlijk niet de methode, maar laten we niet het kind met het badwter weggooien.