HP Inc. introduceert in mei en juni 2018 een nieuwe serie hardware die volgens de leverancier speciaal is toegespitst op de zorg. Het gaat om een notebook, een all-in-one (computer met systeemkast geïntegreerd in het scherm) en een groot beeldscherm voor het bespreken van beeldvormend onderzoek. Volgens de leverancier is er extra aandacht voor de beveiliging van de hardware. Ook beschikt de apparatuur over toetsenborden en schermen die tegen desinfecterende schoonmaakmiddelen kunnen.
De producten zijn begin maart 2018 aangekondigd op zorgbeurs HIMSS18 in Las Vegas en zijn op Zorg & ICT 2018 in de Jaarbeurs Utrecht tentoongesteld voor bezoekers van de beurs.
Volgens Pieter Schouten, werkplekconsultant van HP, is de beveiliging flink opgeschroefd. De HP EliteBook 840 G5 Healthcare Edition Notebook beschikt over zowel software- als hardwarematige beveiliging, een rfid-lezer voor het scannen van de zorgpas van de gebruiker en biometrische authenticatie-mogelijkheden via gezichtsherkenning of een vingerafdruk.
Schouten: ‘Het Windows 10 OS is goed beveiligd, met een virusscanner, firewall en SSD-encryptie. Maar, steeds vaker richten cybercriminelen zich op de firmware. Door onze tpm-module is het device ook op hardwareniveau beveiligd.’ Het gaat om een ingebouwde chip die zorgt voor hardwarematige endpointsecurity. In combinatie met softwarematige versleutelingstechnologie zoals BitLocker is daardoor een extra beveiligingslaag ingebouwd.
Rfid-lezer koppelt met Imprivata
‘Daarnaast draaien we ieder apart tabblad in een micro-vm (virtual machine’. Red.). Office-documenten, pdf’s en tabbladen in Chrome en Internet Explorer zijn daardoor extra beveiligd. In de zorg wordt namelijk steeds vaker via webmodules gewerkt’, aldus Schouten. Hij demonstreert op de stand dat ook de fysieke inkijk van het scherm is beveiligd met Sureview. Na de aanslag van een toetscombinatie is het scherm alleen nog goed te lezen voor de gebruiker die er recht voor zit. Wie vanaf de zijkant naar het scherm kijkt ziet een witte waas over het scherm.
De notebook is ook uitgerust met een rfid-lezer, daarmee kan de zorgpas van de gebruiker worden gescand zonder een externe scanner in te zetten. De rdid-lezer ondersteunt Imprivata, de markstandaard voor het inloggen in zorgsystemen binnen de Nederlandse zorg.
De werplekconsultant: ‘Zorgverleners werken steeds meer mobiel, dan moet je zorgen dat ze ook onderweg optimaal beveiligd zijn.’ De notebook beschikt over software die bij videovergaderingen ruis onderdrukt en hinderlijke geluiden uit de omgeving van het apparaat filtert.’
Schermen schoonmaken
Schouten: ‘Zorgverleners willen data het liefst direct in de buurt van de patiënt in kunnen voeren.’ Volgens hem is dat ook de uitgangspositie bij de HP EliteOne 800 G4 23.8 Healthcare Edition all-in-one. Die pc met geintegreerde pc-kast in het beeldscherm beschikt over een rfid-lezer en kan op een onderstel met wielen worden geplaatst. Het apparaat is gecertificeerd om op zaal bij de patient te komen. Binnen het jargon van het ziekenhuis wordt die opstelling van een draadloze vaste pc een ‘cow’ genoemd.
De HP Healthcare Edition HC270cr monitor, een 27-inch scherm voor het bespreken van beeldvormend onderzoek, levert ook 65 watt voor het laden van draagbare apparatuur. Om juridische redenen mag het scherm niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses, maar alleen voor het bespreken van beeldvormend onderzoek. Voor diagnoses worden speciale en veel duurdere schermen gebruikt.
De schermen en toetsenborden kunnen met desinfecterende schoonmaakmiddelen gereinigd worden. De systemen kunnen in fysieke schoonmaakmodus aan blijven terwijl het toetsenbord en aanraakscherm kort in slaapmodus gaan zodat de schoonmaker zijn doek over het scherm kan halen zonder daarmee data in te voeren.
DaaS
Schouten legt uit dat HP onder meer inzet op Device as a Service (DaaS) waarbij de hardware binnen een contractperiode als dienst wordt geleverd. Door metadata te verzamelen over het gebruik van apparatuur en een database met gegevens van incidenten uit het verleden, kan de leverancier bovendien nauwkeurig voorspellen wanneer apparatuur of onderdelen als accu’s, ssd’s of schijven aan vervanging toe zijn, vertelt Schouten.
De HP’er haalt cijfers aan van marktonderzoeker IDC dat becijfert dat 35 procent van de grootste duizend bedrijven van de wereld een DaaS-contract heeft lopen bij zijn hardware-leveranciers. Hij voegt eraan toe dat het vaak begint met een kleine afdeling en vervolgens steeds meer divisies binnen het bedrijf overgaan op dat nieuwe supportmodel.
Op de vraag of het voor een klant wel wenselijk is dat een leverancier weet wanneer hardware moet worden vervangen, en of daar geen sprake is van belangenverstrengeling, antwoordt Schouten: ‘Alle vervangingen die wij binnen de contractduur doen, komen voor onze rekening. Dus het is niet in ons voordeel om allerlei spullen te vervangen. Het gaat om een supportovereenkomst.’ Er zijn op dit moment binnen de Nederlandse ziekenhuizen nog geen klanten opgetekend voor de nieuwe HP-hardware.