De redactie van Computable heeft tien ict-projecten in het mbk aangewezen om zich woensdag 25 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2018. De helft van de projecten sleept een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB wordt op 30 oktober 2018 bekendgemaakt.
Onder de kandidaten zijn organisaties als ENOT en IDB4ict, Hooymeijer, KPN Internedservices en Call2 en partijen als Acto en Thinkwise. De jury beoordeelt hen aan de hand van vier thema’s. Dit zijn de complexiteit en/of risico’s in/van het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht van/in het project en de kracht van de interne of externe leverancier.
Top tien
De volgende top tien (in willekeurige volgorde) is voor het juryberaad van 25 april uitgenodigd:
Automatisering en digitalisering in de Nederlandse fruitteelt (Nederlandse Fruittelers Organisatie, i.s.m. veertien partijen)
In het project Fruit 4.0 wordt onderzocht hoe data over vruchtontwikkeling, bladvitaliteit, gewasbescherming, oogst- en sorteerresultaten beter aan elkaar kunnen worden verbonden. Dat zou volgens de partijen meer en betere informatie opleveren, waarmee telers hun bedrijfsvoering efficiënter en duurzamer kunnen inrichten. De informatie kan daarnaast worden ingezet om de opbrengst van percelen kwalitatief en kwantitatief te optimaliseren.
Online vrijwilligersplatform (EventMakers en Xcess)
Het landelijke platform voor vrijwilligers in sportevenementen EventMakers heeft samen met Xcess een nieuw online systeem voor de werving, inschrijving, planning en communicatie van vrijwilligers gerealiseerd. Door automatische communicatie met vrijwilligers is er veel minder handmatig werk wat volgens de partijen zorgt voor toegenomen efficiency.
Sturen op zes it-succesfactoren (Nedmag en IT’s Teamwork)
Chemieproducent Nedmag koos voor de BusinessITScan om inzicht te krijgen in de it. Dit resulteerde in een dashboard met daarin de sterktes en zwaktes rond bedrijfsvoering en automatisering. Ook kreeg het bedrijf inzicht in de tevredenheid vanuit het MT en de gebruikers met it, het belang van it voor de organisatie, en in de wensen die leefden bij gebruikers.
Eén uniforme ict-oplossing (Hooymeijer, KPN Internedservices en Call2)
Hooymeijer worstelde met een behoorlijk vraagstuk rondom hun ict. Dat was ontstaan na de fusie van Hooymeijer met Tunderman. MKB Office van KPN heeft samen met de partners KPN Internedservices en Call2 een allesomvattende propositie neergezet om de ict van het bedrijf te verbeteren. Resultaat is één uniforme ict-oplossing waarbij er gewerkt en gebeld wordt in de cloud en het netwerk opnieuw is ingericht.
Slimme 3D-camera’s (M.J. de Nijs, Pix4D en Van der Spek Kraanverhuur)
Aannemer M.J. de Nijs stroomlijnt de uitvoering van de bouw met het zogenaamde bouwinformatiemodel (bim)-systeem. 3D-camera’s in de giek van de bouwkraan leveren beelden die met speciale software worden vertaald naar het model voor zogeheten 4D-bim-voortgangscontrole. De techniek stelt M.J. de Nijs in staat om de voortgang van de bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan de digitale planningen
Financiering voor mkb (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, IMK)
Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) heeft ‘Financiering voor MKB’ ontwikkeld. Via dit online platform worden ondernemers snel en gratis op weg geholpen naar de meest optimale financieringsoplossing, passend bij de specifieke situatie van de onderneming. Onderdeel daarvan is een digitale scan, waarmee ondernemers kunnen bepalen of financiering een goede oplossing voor hen biedt voor meer financiële ruimt.
Flexibel aanpasbare erp-software (Acto en Thinkwise)
Acto, softwareleverancier voor de installatie- en bouwbranche, gebruikt het low-code-platform van Thinkwise om de ‘erp-software van de toekomst te ontwikkelen’. Het bedrijf kiest voor deze nieuwe ontwikkelstrategie om een modelgedreven en toekomstvast fundament te leggen voor flexibel aanpasbare erp-software. Thinkwise onderscheidt zich volgens Acto door naast de frontend ook de back-end te ondersteunen met een volledig beheerde ontwikkelomgeving voor zowel client, web als mobile.
Digital flagshipstore (Love Stories, Xsarus en Jungle Minds)
Het is de ambitie van lingeriemerk Love Stories om in de komende jaren de huidige omzet te verveelvoudigen. Het digitale kanaal moet hier substantieel aan bijdragen. Jungle Minds ontwikkelt daarom met Love Stories de omnichannel-strategie, maakt de vertaling van de brand naar de digitale identiteit en bouwt de ‘headless frontend’ waarin die optimaal getoond wordt. XSARUS is verantwoordelijk voor het neerzetten van de Magento 2 backend en de koppeling naar de logistieke systemen.
Compleet nieuwe ict-infrastructuur ((ENOT en IDB4ict)
De Eerste Nederlandsche Optische en Technische industrie, ENOT, is al honderd jaar een van de grotere brillenglas- en monturenleveranciers van Nederland. Om te kunnen blijven innoveren heeft ENOT de complete ict-infrastructuur vernieuwd met de ondersteuning van ict-partner IDB4ict. Zo zijn oude servers vervangen door nieuwe Lenovo-servers en is er een san geïnstalleerd. Bovendien werden met VMware virtuele servers ingericht. Zo kan ENOT zijn virtuele serverpark snel uitbreiden en eventuele uitval direct opvangen door de redundante systemen. Ook is er een professioneel wifi-netwerk geïnstalleerd.
The Litigation Valuator (Van Benthem & Keulen en Brandwave)
De Litigation Valuator is een webapplicatie voor mkb-ondernemers die hen houvast geeft over de vraag of het wel of geen zin heeft om te procedure. De app geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde verwikkeling zich in een procedure voordoet en ook per processtap de kosten daarvan berekent. De inschatting van kosten wordt mede bepaald op basis van historische data. De optelsom van alle (mogelijke) processtappen in combinatie met de kans dat die zich voordoen, kan uitmonden in een vaste prijs of ‘capped fee’ en geeft in elk geval volkomen transparantie over de kosten. Daarnaast wordt inzichtelijk welke risico’s voor rekening van de advocaat komen. Dat wordt niet alleen cijfermatig, maar ook grafisch inzichtelijk gemaakt. De tool is gemaakt door Brandwave.
Jury en locatie
Het juryteam op 25 april 2018 kent de volgende leden:
- Marjolein Schuurhuis, zelfstandig business & processmanager en interim change manager bij FrieslandCampina (juryvoorzitter)
- Leendert Hinds, projectmanager bij Tata Steel Europe (projectmanagement)
- Sheila Gemin, partner & executive coach bij The Leadership Alliance (opdrachtgeverschap)
- Huub Hillege, zelfstandig principal database consultant (technisch)
- Vincent Wouters, ceo bij ICreative (bedrijfskundig)
Ieder lid van het juryteam heeft een eigen rol en beoordeelt de tien kandidaten op technische aspecten, projectmanagement, bedrijfskundige aspecten en opdrachtgeverschap. Het juryberaad vindt plaats van 12.30 tot 16.30 uur op de zesde verdieping in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs en is toegankelijk voor publiek.