Digitale transformatie doet zich overal gelden. Netwerken moeten niet alleen betrouwbaar zijn, maar zich ook snel kunnen aanpassen aan nieuwe concepten en eisen. Verder is er sprake van een sterke vraag naar optimale flexibiliteit en snelheid. Dit zijn zaken die traditionele netwerken niet kunnen bieden.
Software-defined networking (sdn) en cloud-gebaseerd netwerkbeheer brengen een revolutie teweeg in het ontwerp, de configuratie en het beheer van netwerken. Gecentraliseerde netwerkbeheersystemen zorgen voor ingrijpende optimalisatie van netwerkprocessen en stellen je in staat om compleet nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld managed service provider worden.
Sdn ontstond een paar jaar geleden. Niet alle netwerkleveranciers liftten direct op deze trend mee. Wie de marktontwikkelingen volgde, zag al snel dat de meeste systemen beperkt zijn qua reikwijdte of functionaliteit. In plaats van de volledige netwerkinfrastructuur te omspannen, richten ze zich slechts op specifieke onderdelen, zoals het wan, lan of wlan. Veel leveranciers bieden sd-wan- of cloud-gebaseerde wifi aan, maar centraal zou moeten staan het netwerk vanaf het wan tot aan het lan en het wlan te kunnen sturen, beheren en bewaken. Dit wordt mogelijk met uiterst geavanceerde sdn-technologieën die binnen één centraal netwerkbeheerplatform zijn verenigd.
Goed informeren
Kennis is macht, dat gaat ook hier op. Laat je dus goed informeren. Naast een uitgebreide reeks van workshops bieden leveranciers vaak ook verkoop- en projectondersteuning aan iedereen die zakelijke activiteiten rond sdn wil ontplooien. Voor technische vragen is het altijd fijn om experts persoonlijk te spreken, bijvoorbeeld tijdens evenementen.
Wie weet wat hij doet, kan veel tijd besparen.In plaats van urenlang bezig te zijn met de handmatige configuratie en bewaking van netwerken van klanten en het verhelpen van problemen kun je met sdn- of cloud-gebaseerde netwerkbeheersystemen meer klanten tegelijk ondersteunen met snellere, flexibelere diensten die schaalbaar zijn. Deze oplossing biedt je de mogelijkheid om klanten een integrale netwerkinfrastructuur aan te bieden waarvan alle componenten afkomstig zijn van één fabrikant. Het hele netwerk (sd-wan, sd-lan en sd-wlan) kan daarbij centraal worden beheerd. Hij is echter ook geschikt voor specialistische systeemintegrators die zich louter op wifi of sd-wan richten.
Automatiseren
Sdn-gebaseerde netwerkbeheersystemen helpen je om bestaande processen te automatiseren en meer klanten te bedienen. De oplossing biedt zelfs de mogelijkheid om je te profileren als managed service provider. Typische voorbeelden van managed services zijn zakelijke cloud-diensten zoals network as a service (NaaS) en infrastructure as a service (IaaS). Een goed netwerkbeheersysteem verbetert de relatie met je klanten en verzekert je van duurzame omzet. Je klanten profiteren op hun beurt van de mogelijkheid om hun it-beheer uit te besteden, zodat ze geen interne knowhow hoeven te ontwikkelen.
We zien vooral bij kleinere klanten nog altijd terughoudendheid tegenover cloud-gebaseerde/sdn-technologieën. Vaak is dit te wijten aan onzekerheid rond de regelgeving voor gegevensbescherming. Je kunt deze zorgen wegnemen door klanten met de juiste argumenten te overtuigen van de voordelen van centraal netwerkbeheer op basis van sdn en cloud computing.
Beveiliging
Netwerkbeheeroplossingen moeten zodanig worden ontworpen dat ze voldoen aan alle eisen van de GPDR en worden gehost in een Europees datacenter dat ook gebonden is aan deze regelgeving. Je kunt moderne netwerkbeheersystemen ook in private datacenter hosten voor nog krachtiger bescherming. Zo ben je niet afhankelijk van publieke cloud-diensten of het datacenter van de vendor.
Het is verstandig om een gratis trial aan te bieden van het nieuwe netwerkbeheersysteem bij elk cloud-ready product. Zo worden bedrijven niet gedwongen de cloud in te gaan. Dit biedt je een uitgelezen kans om klanten de kracht van de oplossing te laten ervaren. Een tip is om klanten niet alleen cloud-only te bieden. Netwerkproducten moeten beide kanten op werken en als een klant na een testfase besluit het gebruik van een cloud-gebaseerd managementsysteem stop te zetten, moet hij de vrijheid hebben om dit te doen en zijn netwerkbeheer op de conventionele manier voort te zetten.
Het netwerk vormt de ruggengraat van de digitale transformatie. Overal ter wereld zijn bedrijven op zoek naar flexibeler en kostenefficiëntere netwerkconnectiviteit met minimale latency en optimale bandbreedte in combinatie met een systeem voor centraal beheer. Sdn verbetert de efficiëntie van het netwerkbeheer. Modern sdn-gebaseerd netwerkbeheer biedt krachtige mogelijkheden voor het afhandelen van alle taken rond het beheer van moderne bedrijfsnetwerken met een toenemend aantal clients, steeds intensiever bandbreedteverbruik en groeiende complexiteit.
Een andere eis die aan softwaregedefinieerde netwerken wordt gesteld, is dat ze krachtige beveiliging moeten bieden. Een cloud-gebaseerde beheeroplossing met centrale bewaking, geautomatiseerde configuratie en centraal beheerde updates staat doorgaans garant voor aanzienlijk geavanceerdere beveiliging. Naast IaaS- en NaaS-oplossingen zijn er in de nabije toekomst ook security as a service-oplossingen denkbaar.
Analisten verwachten het komende jaar een forse groei opsdn-gebied. Volgens een marktrapport van IDC zal de wereldwijde omzet uit sd-wan-infrastructuren en -diensten jaarlijks met 69,9 procent groeien en in 2021 een niveau van 8,05 miljard dollar bereiken.
De meeste grootzakelijke klanten vragen al om sdn- en cloud-oplossingen. Binnen het mkb is er nog altijd sprake van een bescheiden vraag. Toch zien we de eerste klanten al afstappen van conventioneel beheerde netwerken en investeren in cloud-/sdn-oplossingen.
Als je munt wilt slaan uit sdn, doe je er goed aan om alle oplossingen die op de markt beschikbaar zijn te verkennen.