Software die zichzelf kan beheren en geautomatiseerd controle krijgt over de implementatie in de cloud. Dat is het werk van promovendus Nikolaos Bezirgiannis. De PhD-student van de Universiteit Leiden (UL) heeft voor CWI (Centrum Wiskunde en Informatica) onderzoek gedaan naar software die zichzelf kan beheren. Daarvoor schreef hij onder meer een eigen versie van programmeertaal ABS die cloudconfiguratie, provisionering en de implementatie van ict-resources koppelt.
De promovendus presenteert de resultaten 17 april 2018 in een proefschrift. Dat is tijdens de verdediging van zijn proefschrift ‘Abstract Behavioral Specification: unifying modelling and programming’ aan de Universiteit van Leiden. Volgens CWI zijn de resultaten interessant voor onder andere software-engineers.
Cloudtechnologie speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks digitaal leven. Deze toename heeft ontwikkelaars en it-beheerders onder druk gezet om cloud-softwarediensten en hardware-infrastructuur handmatig te controleren, beheren, opschalen en onderhouden’, stelt Bezirgiannis.
Hij licht toe: ’In mijn proefschrift heb ik toepassingsgerichte code verenigd met de extra code voor cloudconfiguratie, provisionering en implementatie. Ik gebruikte één gecombineerde modelleringstaal op hoog niveau: een uitbreiding van ABS, de taalspecifieke taalspecificatie.’ Volgens zijn onderzoek kunnen softwaremodellen die in die uitbreiding van ABS geschreven zijn, worden uitgevoerd als multicore-enabled gedistribueerde applicaties. Volgens de promovendus worden energiebeheer en de koppeling met achterliggende ict-resources steeds belangrijker in de evolutie van programmeertalen.
DevOps
De PhD-student: Omdat de modellen ‘resource-aware’ zijn, kunnen ze hun eigen cloudimplementatie bewaken en beheren. De bronbewuste taal wordt nu geleverd met een tool-suite voor human-in-the-loop-simulaties van cloudservices. Zo’n live simulatie kan worden gebruikt om ontwikkelaars van DevOps te trainen in de cloudomgeving van ict-bedrijven, waarbij ze zich richten op vooraf gedefinieerde service level agreements (sla’s).’
Het onderzoek is uitgevoerd bij Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Bezirgiannis’ promotor en co-promotor zijn Frank de Boer (CWI en Universiteit Leiden) en Stijn de Gouw (Open Universiteit).
Surf
In 2017 wonnen Bezirgiannis, zijn promotor Frank de Boer en co-promotor Stijn de Gouw de Best Paper Award in de zesde Europese Conferentie voor Service Oriented en Cloud Computing (ESSOC). Dat evenement is speciaal opgezet voor DevOps-ingenieurs in opleiding.
Het huidige onderzoek werd gedeeltelijk gefinancierd door het Europese onderzoeksproject Envisage (Engineering Virtualized Services). Surf stelde de infrastructuur beschikbaar voor het onderzoek.