Uitkeringsinstantie UWV gaf het afgelopen jaar 384,8 miljoen euro uit aan ict. Ook de komende jaren blijft het investeren in vernieuwing en vervanging van de bestaande ict. De uitkeringsclub benadrukt dat stabiliteit en continuïteit voorop staat en dat het daarom langer kan duren voor bepaalde wet- en regelgeving qua ict geïmplementeerd wordt. Wel is per 1 januari 2018 één uniforme betaalomgeving voor de arbeidsongeschiktheidswetten gerealiseerd. Later dit jaar volgt hetzelfde voor de WW.
Dit blijkt uit het jaarverslag over 2017 van de instantie. Specifiek gaf het UWV 125,1 miljoen uit aan eigen ict-personeel, 24,8 miljoen aan hardware, 38,2 miljoen aan standaard software, 12,6 miljoen aan spraak- en dataverbindingen, 42,9 miljoen aan extern ict-personeel en 141,2 miljoen aan ‘uitbestede diensten aan ict-leveranciers’.
Monitoring, ontkoppelen systemen en beveiliging
Verder blijkt uit het jaarverslag dat het monitoren van ketensystemen verder wordt uitgebreid, ook is het preventief onderhoud uitgebreid en zet de instantie volop in op het ontkoppelen van verschillende systemen om op deze manier het systeemlandschap minder kwetsbaar te maken voor verstoringen in de keten. Het gaat hierbij om verouderde systemen die hun ontstaan kennen bij rechtsvoorgangers van UWV (gestart op 1 januari 2002, na de fusie van vijf uitvoeringsinstanties – GAK, Uszo, SFB Uitvoeringsorganisatie, GUO en Cadans – en hun opdrachtgever, het landelijk instituut sociale verzekeringen Lisv). Daarnaast wordt het technisch beheer geautomatiseerd en wordt er gewerkt aan het automatisch implementeren van software en het automatisch testen. Ook heeft het erp-systeem van Peoplesoft een upgrade gekregen.
Ook is het instrumentarium om beveiligingsmaatregelen binnen het rekencentrum uit te kunnen voeren, uitgebreid. De rapporteurs: ‘Het project Loghost is gestart. Hiermee kunnen we naar verwachting vanaf eind 2018 met een generiek logging-platform afwijkend gebruik van de systemen detecteren, ongeacht of dit interne of externe oorzaken heeft. Daarnaast monitoren we wijzigingen op de systemen, en toetsen we gedurende het ontwikkelproces of op te leveren software voldoet aan de beveiligingseisen.’
Inspelen op wet- en regelgeving
Een woordvoerder geeft aan dat het UWV niet direct de ict aanpast aan vernieuwde wet- en regelgeving maar daarbij kijkt naar de impact op de organisatie en dan met name op de continuïteit. ‘We doen wat we kunnen doen want we hebben maar ruimte voor beperkte verandering en een beperkte capaciteit en budget.’ Een voorbeeld van een succesvol afgerond project is de 1UBO-AW (één uniforme betaalomgeving voor de arbeidsongeschiktheidswetten), een eerste stap op weg van drie betaalstraten naar één. Hierna volgt de WW. Vervolgens worden de betrokken systemen gemoderniseerd.
Status aanbesteding datacenterdienstverlening
Het is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) niet gelukt om per 1 januari 2018 een nieuwe it-leverancier operationeel te hebben voor zijn datacenterdiensten. Daarom is het lopende contract met de huidige it-leverancier IBM verlengd totdat de overgang naar de nieuwe dienstverlener is afgerond. Kosten: zo’n zeventig miljoen euro.
In een mededeling op de Europese aanbestedingssite TED liet IBM begin dit jaar weten dat ‘het onhaalbaar is om per 1 januari 2018 een nieuwe dienstverlener operationeel te hebben. De gunning van de nieuwe overeenkomst zal, mede vanwege de gebleken complexiteit van de dienstverlening en de tijd en omstandigheden die marktpartijen vragen om een offerte voor te bereiden, niet eerder dan begin 2019 plaatsvinden.’
De zegsman geeft aan dat het UWV nog steeds uitgaat van deze planning. In het jaarverslag 2017 staat over deze aanbesteding verder dat de uitvoeringsinstantie met de nieuwe datacenterdienstverlener inzet op snellere levertijden, flexibel op- en afschalen en cloud-/virtualisatietechnieken.