De Koninklijke Luchtmacht verwacht in het tweede kwartaal van 2019 zijn eerste eigen satelliet te lanceren. Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet die allerlei apparatuur aan boord heeft voor navigatie, communicatie en observatie van de aarde. De satelliet heeft het formaat van een flink pak melk.
De kosten bedragen ongeveer 2,5 miljoen euro, waarin ook die van de lancering zijn verwerkt. De kunstmaan moet minimaal drie jaar in de ruimte kunnen blijven en vliegt met 7 kilometer per seconde in 1,5 uur om de aarde. De satelliet heeft de naam Brik-II en is vernoemd naar de Brik. Dat is het eerste toestel van de Nederlandse luchtmacht dat op 6 september 1913 voor bijna 3500 gulden werd aangeschaft.
Informatie vanuit de ruimte
Eind 2017 ondertekende commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt een contract met het Delftse bedrijf ISIS, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en de Technische Universiteit Delft. Luyt: ‘Als luchtmacht willen we slim mee blijven kijken en ontdekken wat we kunnen in de ruimte. We zijn volop bezig met vernieuwing, denk aan de F-35 (JSF red.), nieuwe helikopters en tankvliegtuigen. Dan is dit een volgende stap, om ook informatie vanuit de ruimte te gebruiken. We zien het als proeftuin. Zodat we kennis hebben van wat er in de markt te krijgen is. De luchtmacht moet smart blijven meedoen.’
Defensie lanceerde eerder al satellieten voor communicatie, zoals in 2010. Dat ging om een samenwerking van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Nederland rondom Advanced Extreme High Frequency (AEHF)-satellietcapaciteit voor de verbetering van satellietcommunicatie. Nu is gekozen voor een eigen satelliet zodat de Luchtmacht niet afhankelijk is van andere landen. Bij de bouw van de satelliet door onder meer ISIS uit Delft wordt samengewerkt in multidisciplinaire teams op het gebied van engineering van ruimtesystemen. Daarnaast begeleidt het bedrijf in de analyse van missies, het ontwerp van radiofrequenties, elektronica, mechanica, thermische systemen en de lancering.
Drones
Eind 2017 maakte Defensie ook bekend dat het vier onbemande verkenningsvliegtuigen aangeschaft. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheids Dienst (MIVD) meldt dat er versneld vier zogenoemde MALE UAV’s, worden gekocht. Daardoor moeten de inlichtingen- en waarnemingsmiddelen en de analysecapaciteit uitgebreid worden. De aanschaf van die drones moet de krijgsmacht ook in staat stellen beter en veiliger op te treden en missies langer uit te kunnen voeren. Dat staat in een vooruitblik op de nieuwe Defensienota die in het eerste kwartaal van 2018 verschijnt. Daarin zullen waarschijnlijk ook meer details worden gegeven over de kosten en inzet van die onbemande verkenningstoestellen.