In deze flashback keren we niet al te ver terug in de tijd. We gaan namelijk naar het jaar 2017. Aan de hand van een overzicht van de meestgelezen artikelen van 2017, de grootste schandalen, fiasco's en rechtszaken en berichten over ict'ers die ons ontvielen, blikken we terug.
Dat de ict-wereld ook goed is voor heel wat smeuïg berichten over schandalen rechtszaken en fiasco’s, blijkt wel uit het overzicht: De 8 ict-schandalen, fiasco’s en rechtszaken van 2017.
Daarin is onder meer aandacht voor Samsung dat het nieuws haalt met berichten over smeergeld en corruptie en een gevallen directeur. De Elektronicafabrikant valt in 2017 van zijn voetstuk als blijkt dat de vicevoorzitter van Samsung omgerekend 34 miljoen euro smeergeld betaalde aan president Park van Zuid-Korea. Door het schandaal moet de eerste vrouwelijke president van dat land aftreden. Ze wordt begin april 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar voor machtsmisbruik en omkoping.
Ook de Belastingdienst is in 2017 goed voor heel wat nieuwsartikelen. Door een aaneenschakeling van ict-problemen zou de inning van belastingen zelfs in gevaar komen. Dat komt onder andere doordat de overheidsdienst nog steeds werkt met zwaar verouderde systemen. In de drang naar vernieuwing worden ook fouten gemaakt. De broedkamer, een datalab voor nieuwe analysetools binnen de fiscus verliest data.
Top-3 meestgelezen artikelen 2017
In het overzicht van de zeventien meestgelezen Computable-artikelen van 2017 bepalen een opiniestuk over het staken van het slepende ict-project BRP, een stuk over de ict-trends van 2017 en een nieuws over problemen met ‘slimme’ energiemeters de top-drie
1.BIT liquideert BRP
Het opinie-artikel BIT liquideert BRP van Computable-expert René Veldwijk is het best gelezen artikel op Computable.nl in 2017. Op juli 2017 wordt bekend dat de bouw van de Basisregistratie Personen (BRP) na jaren van vertragingen en problemen wordt gestaakt. Veldwijk stelt dat het BRP-debacle de Nederlandse overheid meer dan een kwart miljard euro zal kosten, ‘En dan het is niet eens zeker of de software ooit gaat werken.’
2.Dit zijn de ICT-trends van 2017.
AIoT, augmented humanity, DevSecOps ICC en digitale tweelingen, zijn termen die voorbijkomen in het Computable-artikel over de ict-trends voor 2017. In het stuk dat in januari 2017 ook in het magazine verscheen, sommen Computable-redacteuren Christel Tuin en Suzanne Martens de trends voor 2017 op aan de hand van voorspellingen van onderzoekbureaus Forrester, Gartner en IDC.
3.Meterstanden slimme meters vaak onjuist
Zogenoemde slimme energiemeters blijken helemaal niet zo intelligent te zijn, ze blijken er namelijk regelmatig naast te zitten. Sommige elektronische energiemeters kunnen een tot wel 582 procent te hoog verbruik aangeven. In zeker 750.000 huishoudens is een meter geïnstalleerd die potentieel foute meterstanden kan weergeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine’.
In memoriam 2017
In memoriam 2017 geeft een overzicht van ict-personality’s die ons in 2017 zijn ontvallen, In het overzicht staan onder meer Arpanet-bedenker en internetpionier Robert Taylor en de Limburgse wetenschapper, futurist en tv-persoonlijkheid die beroemd werd met programma’s over technologie: Chriet Titulaer.
Internetpionier Robert Taylor (1932-2017) is in april 2017 op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Parkinson. Taylor wordt gezien als de bedenker van Arpanet, een voorloper van het internet bij het Pentagon. Later was hij bij Xerox betrokken bij baanbrekend onderzoek en werkte hij bij computerpionier DEC.
Wetenschapper, sterrenkundige en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer overleed in het weekend van 22 april 2017 op 73-jarige leeftijd. Titulaer werd bekend met zijn wetenschappelijke programma Tros Wondere Wereld en zijn ‘Huis van de Toekomst’ in het Autotron in Rosmalen. Dat trok medio jaren ’80 met zijn toen futuristische domotica-toepassingen duizenden bezoekers.
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.