De hbo-studie Software Development kun je sinds 1 februari 2018 volgen bij YoungCapital in Hoofddorp. Huh? Dat is toch een detacheringsbureau? Ja en nee. YoungCapital Academy verwacht binnen vijf jaar tweeduizend leerlingen te hebben. Directeur Maurice Peeters vertelt hoe dat zit.
De generatie Y roept gemengde gevoelens op. We houden van ze en tegelijkertijd kunnen we ze soms wel achter het behang plakken. Waarom? Omdat ze zich moeilijk laten sturen. Neem nou hun studiekeuze. Ze laten hun gevoel spreken en kiezen voor wollige opleidingen als antroposofie, wijsbegeerte of vrijetijdsmanagement. Maar ja… hoeveel vrijetijdsmanagers heeft een land nodig?
Directeur Maurice Peeters van de nieuwe YoungCapital Academy draait er niet omheen: ‘De wereld verandert in rap tempo maar de scholingsmarkt verandert niet mee. Die sukkelt er in een drafje achteraan. Daardoor sluiten reguliere opleidingen vaak niet goed aan bij wat bedrijven nodig hebben en missen starters de praktische vaardigheden om direct bij bedrijven aan de slag te gaan.’
Dit verhaal geldt zeker ook voor it-opleidingen. We weten al jaren dat er dringend behoefte is aan it’ers. Toch volgen weinig jongeren een it-opleiding. Dat moet anders. YoungCapital Academy wil jong talent laten groeien met een opleiding die aansluit bij de behoeftes van de bedrijven in de sector. Per 1 februari 2018 is in Hoofddorp de geaccrediteerde vierjarige hbo-opleiding Software Development gestart.
Het hoofdkantoor van YoungCapital in Hoofddorp voldoet aan alle clichés die we van een überhip detacheringsbureau mogen verwachten. Er staan flipperkasten en tafelvoetbalspellen. Bejaarde racefietsen hangen eigenwijs aan de muur of zijn gefreesd in zelf getimmerde vergadertafels. Kratten bier in de kantine staan pontificaal te wachten op consumptie. De gemiddelde leeftijd van het personeel is met 27 jaar uitzonderlijk laag. In deze setting komt energiebom Maurice Peeters (48) helemaal tot zijn recht: vlot overhemd, spijkerbroek en witte sneakers.
Peeters vertelt: ‘Sinds 1 februari hebben we hier de eerste lichting leerlingen. We beginnen klein. We moeten zelf ook leren hoe opleiden werkt. Maar we geloven sterk in talentontwikkeling. Jongeren zijn heel hard nodig om innovatie aan te jagen en nieuwe energie te brengen. Onze missie is potentieel ontdekken, ontwikkelen en maximaliseren. Daar staan we voor.’
YoungCapital doet al langer méér dan alleen detacheren. Het bedrijf beschikt al over traineeships voor it’ers, engineers en specialisten in finance en digital. Ook hier: veel trainees volgden studies waarin ze geen werk konden vinden. Ze zijn omgeturnd voor de sectoren waarin schaarste heerst. De nieuwe hbo-opleiding Software Development borduurt voort op die filosofie. Studenten worden vakinhoudelijk begeleid en krijgen een gedegen ‘persoonlijk leiderschapsprofiel’. Het moeten communicatief vaardige it’ers worden die sterk in hun schoenen staan.
Peeters over de opleiding: ‘Ze komen één dag studeren hier in onze nieuwe collegezaal en werken vier dagen bij een opdrachtgever. Het mooie is dat de op vrijdag geleerde stof de maandag erna al kan worden toegepast. Na vier jaar hebben ze een hbo-diploma, een netwerk bij klanten en géén studieschuld. Wij nemen de studiekosten namelijk standaard op ons, tenzij iemand vroegtijdig afhaakt. Programmeertalen? Java en C# krijgen veel aandacht in de opleiding. We zijn praktisch ingesteld. Je leest bij ons niet over coderen, je gáát coderen.’
De aanpak van YoungCapital slaat aan. De groei van het bedrijf is uitzonderlijk. Elke maand komen er vijftig nieuwe medewerkers bij. In twee jaar tijd groeide het personeelsbestand van 375 naar negenhonderd. Die groei zien we op alle fronten, ook in het aantal traineeships. Twee jaar geleden werd begonnen met zestig trainees, nu zijn het er al 660. ‘We zijn de markt ver vooruit’, vindt Peeters zelf. Hij verwacht dat de opleidingstak zal groeien naar tweeduizend leerlingen binnen vijf jaar.
Sinds 1 februari 2018 is Software Development dus up and running. De collegezaal is door leerlingen van de Rietveld Academie al ingericht in de genoemde urban-stijl: vintage stoelen, met houten pallets betimmerde muren, et cetera. De studenten leren hier applicaties bouwen, databases ontwerpen, programmeren en alles over security. Tijdens de studie komen ook nieuwe ontwikkelingen als blockchain en artificial intelligence aan bod. Ondertussen gaan de studenten aan de slag bij bekende Nederlandse bedrijven en multinationals. O ja, het is natuurlijk ook fijn om te weten dat YoungCapital ‘100 procent’ baangarantie belooft. Dat heb je bij wijsbegeerte niet.
(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 02/2018)
Voor studenten
De it-opleiding bij YoungCapital Academy duurt vier jaar. In die tijd haalt de student 240 studiepunten met het volgen van colleges, maken van opdrachten en tentamens en schrijven van een scriptie. Voordat hij/zij aan het werk gaat, is er een bootcamp van zeven weken. Hier leert men programmeren, webontwikkeling en applicatie-ontwerp. De eerste studiepunten zijn dan direct binnen. Daarna is de student klaar om de werkvloer op te gaan en te laten zien wat hij/zij kunt.
Lees meer op www.academy.youngcapital.nl.
Coderen ‘van code voorzien: https://nl.m.wiktionary.org/wiki/coderen Ik vermoed dat iemand nogal ongelukkig het Engelse woord ‘coding’ heeft vertaald, slang voor programmeren.
Generatie Y is ook meer kritisch bij welke bedrijven ze willen werken. Dus als die bedrijven een mindere reputatie hebben dan zullen ze daar toch wat aan moeten doen want de werknemers kunnen nu uitkiezen waar ze willen gaan werken. Die hipster praktijken kijken ze heel makkelijk doorheen en voor de meesten is het loon nog niet het primaire doel.