De opkomst van blockchain-toepassingen heeft een enorme potentie, maar het is belangrijk om van begin af aan bewust te zijn van de risico's. Daarvoor waarschuwde prins Constantijn tijdens de slotceremonie van Blockchaingers 2018, een vierdaagse blockchainhackathon die van 6 tot 8 april 2018 is gehouden in Groningen. De prins sprak als speciaal afgezant van belangenorganisatie Startup Delta de deelnemers toe. Hij wees onder meer op het belang van beveiliging en het risico van het misbruik van data.
‘Laten we niet dezelfde fouten maken als met IoT is gebeurd. Het is geweldig dat al die apparaten kunnen communiceren, maar we hebben daarbij te weinig aandacht gehad voor de beveiliging’, aldus de prins. Zonder het bedrijf bij naam te noemen ging hij ook in op de ophef rondom Facebook. ‘Laten we niet dezelfde fout maken als bij de opkomst van grote internetplatformen die floreren op basis van het verzamelen van al onze data. We moeten verantwoordelijk omgaan met de ontwikkelingen die nu gaan volgen’, aldus prins Constantijn tijdens de slotceremonie van Blockchaingers 2018.
Volgens de prins moeten ontwikkelaars uit hun stulp kruipen en het grote publiek duidelijk maken welke invloed blockchain kan hebben op maatschappelijke veranderingen. Hij wijst techneuten erop dat het belangrijk is om aan het grote publiek uit te leggen wat blockchain voor de maatschappij kan betekenen en welke impact het kan hebben op het leven. ‘Laten we meer delen over hoe we blockchain op een manier kunnen inzetten zodat het een positieve bijdrage levert aan de samenleving.’
Onrust
De prins is zich bewust van de onrust die rondom de opkomst van een ontwikkeling als blockchain ontstaat: ‘Zeker nu duidelijke wordt dat die ontwikkeling ontwrichtend zal zijn voor instituties, verhoudingen zal veranderen en zelfs een nieuwe verdeling van welvaart en verplaatsing van middelen tot gevolg kan hebben, zorgt dat voor onrust. Daarom is het belangrijk dat we begrijpelijk maken wat we aan het doen zijn en wat de mogelijkheden zijn die deze ontwikkeling voor hen kan hebben. Alleen dan zullen politici, bedrijven, overheden begrijpen waar dit over gaat en hun creativiteit en macht inzetten om deze beweging te ondersteunen.
Blockchaingers 2018
Tijdens de tweede editie van Blockchaingers kwamen ongeveer zevenhonderd techpioniers bij elkaar in de Suikerfabriek in Groningen. 63 teams met deelnemers uit verschillende landen gingen er aan de slag met de ontwikkeling van blockchain-toepassingen voor zeven verschillende maatschappelijke domeinen, zoals publieke veiligheid, pensioenen en energietransitie.
De prins liet tijdens zijn speech blijken dat hij onder de indruk is van de blockchain-projecten die hij tijdens de hackathon heeft zien ontstaan. Hij is onder de indruk van de groep deelnemers die tijdens een weekend met zomerse temperaturen in een donkere ruimte met man en macht werkt aan oplossingen voor de toekomst en verbeteringen rondom maatschappelijke thema’s.
Hij ziet een sfeer die hem doet denken aan de begindagen van de opkomst van internet in de jaren negentig, waarbij ook de mogelijkheden van die ontwikkelingen nog niet helemaal duidelijk waren, maar er wel het idee heerste dat ze een grote impact zouden gaan hebben.
‘Jullie hebben ook een belangrijke verantwoordelijkheid in het creëren van de samenleving van de toekomst’, drukte hij de deelnemers op het hart.
Klinkt als héél véél gebakken lucht, met weinig kennis van zaken.
Net zoals in de begintijd van het Internet eigenlijk.