De voormalige suikerfabriek in Groningen was tussen 5 en 8 april 2018 gastheer voor de grootste fysieke blockchainhackathon ter wereld. Vier dagen en nachten gingen zevenhonderd techpioniers van over de hele wereld verdeeld in 63 teams aan de slag met innovatieve en toekomstbestendige toepassingen met behulp van blockchaintechnologie. Er waren zeven categorieën.
De jury die onder meer bestond uit de staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Mattereum-oprichter en ceo Vinay Gupta en speciaal afgezant van de Startup Delta, prins Constantijn van Oranje-Nassau, riep de volgende zeven partijen uit tot winnaar binnen hun categorie.
Unchain IO won de prijs in de categorie ‘Global digital identity. Het team maakte een controlesysteem voor de beveiliging van de supply chain van medicijnen. Met de blockchaintoepassing moeten artsen en farmaceuten de herkomst kunnen achterhalen van ieder medicijn dat ze in handen hebben en zeker weten dat de patient het juiste middel krijgt toegediend zonder dat de toeleveranciersketen gemanipuleerd is.
Fhictchaingers won de prijs is de categorie: ‘Future of pensions’. De studenten, alumni en een docent van Fontys Hogeschool ICT Eindhoven bouwden een systeem waarmee jongeren via kleine bedragen een pensioen op kunnen bouwen. De winnaars: ‘Jongeren zijn helemaal niet bezig met hun pensioenen, het is een ver van mijn bed show voor ze. Bewustwording onder jongeren is een issue voor pensioenfondsen. Dit willen wij als team tackelen door jongeren (in principe iedereen) na te laten denken over zijn/ haar pensioen met micro transacties. Bij ieder touchpoint, bijvoorbeeld bij het ontvangen van statiegeld, inleveren van oude mobieltjes, verschil in daltarieven van stroom kan je beslissen om het statiegeld nu te ontvangen of dit te laten storten in je pensioenfonds. Dit voeren we uit door middel van Blockchain technologie.’
De track ‘Health Challenges’ werd gewonnen door: Consense. Zij maakten een matchmaking-platform waarin patiënten kunnen aangeven welke data zorgverleners en onderzoekers mogen delen. Door de blockchiantoepassing moet de regie bij de patiënt liggen en bepaalt hij of zijn welke zorgverlener bepaalde data te zien krijgt.
Wiet en contractstatus
In de categorie ‘Energy transition challenges’ won Bencom. Zij maakten een blochchaintoepassing waarmee consumenten direct kunnen zien wat de status is van hun contract met leveranciers, bijvoorbeeld bij de overstap naar een andere energieleverancier. Klanten moeten zelf de contactstatus van contracten van leveranciers kunnen inzien. De oplossing is schaalbaar naar bijvoorbeeld telecomaanbieders.
In de categorie ‘Public safety’ won Oregano. Een systeem voor controle en productie en levering van canabis. Klanten kunnen zo achterhalen waar hun wiet vandaan komt en of het is gekweekt in een gecertificeerde kwekerij en voldoet aan kwaliteitseisen. Uitdaging is een systeem waarbij geanonimiseerd is vastgelegd of de gebruiker wel de leeftijd van een volwassene heeft (achttien jaar).
Drones
Ledger won in de categorie: ‘Digital natives infrastructure’ Zij bouwden een blockchaintoepassing dat een digitale identiteit koppelt aan huiseigenaren. In dat systeem kan bijvoorbeeld worden nagegaan of iemand in aanmerking komt voor huursubsidie. Huiseigenaren kunnen ook verzoeken uitzetten voor reparatieverzoeken en onderhoud.
Kryha won in de categorie ‘M2M ecosystems’, het team bouwde op het splinternieuwe platform bigchaindb 2.0 een blockchaintoepassing om zwermen robots, bijvoorbeeld drones te kunnen beheren. De toepassing is inzetbaar voor reddingsdiensten, wildbeheer en observatiediensten van het aardoppervlak. Het moet volgens de makers bijdragen aan het vertrouwen dat mensen hebben in robots.