Waarover schreef Computable afgelopen werkweek (week 14)? Bekijk het overzicht met de meest bekeken en besproken nieuwsartikelen, opinies, achtergronden en tips van de redactie. Direct een opvallende bevinding, want het best gelezen artikel in het vorige weekoverzicht is ook het best gelezen artikel van deze week!
Nieuws top-5
1. Hacker deelt wachtwoorden 3,3 mln. Nederlanders
Twee keer achter elkaar met stip op één! De wachtwoorden van ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders liggen op straat. Het gaat om wachtwoorden van onder meer politici, bekende Nederlanders, medewerkers van banken, personeel van Defensie en de exploitant van de kerncentrale Borssele. Een hacker, die bij het Algemeen Dagblad aan de bel trok, publiceert een zoekmachine. Daarin kan op basis van een e-mailadres gecontroleerd worden of het wachtwoord is gekraakt.
2. Centric focust op cloud en ziet omzet en winst stijgen
Ict-dienstverlener Centric behaalde in 2017 een omzet van 468 miljoen euro, een stijging van vier procent ten opzichte van 2016. Grote klanten uit de detailhandel en de overname van de pensioenuitvoering voor vijf bedrijfstakpensioenfondsen van Syntrus Achmea zijn hiervan met name de oorzaak. De winst steeg van 20,2 miljoen in 2016 naar 21,3 miljoen euro maar viel lager uit door de investeringen in cloudoplossingen
3. Kennemer Wonen en NCCW ontbinden erp-contract
Kennemer Wonen heeft het contract met NCCW voor het nieuwe enterprise resource planning (erp)-systeem Property Management ontbonden. In plaats daarvan kiest de woningcorporatie voor het erp-systeem Dynamics Empire van Cegeka-DSA. Begin 2017 berichtten beide partijen nog dat Property Management live was gegaan. Maar NCCW – inmiddels overgenomen door TSS – koos er naderhand voor om alleen nog verder te gaan met BIS, het andere primaire systeem voor corporaties. Kennemer Wonen zag dit niet zitten, vroeg om contractontbinding en startte een nieuw selectietraject.
4. ‘Apple wil per 2020 van Intel af’
Apple wil vanaf 2020 eigen chips gaan leveren voor de Mac. Daardoor zou een einde komen aan de samenwerking met Intel. Dat levert nu de chips voor die computers. Apple wil naar verluidt zijn apparaten beter samen laten werken zonder afhankelijk te zijn van de productplanning van een externe leverancier, in dit geval Intel.
5. Google vertrouwt Symantec-certificaten niet meer
De Google Chrome-browser gaat websites blokkeren met een Symantec-certificaat van voor 1 juni 2016. Het gaat om certificaten van Symantec en Thawte, VeriSign, Equifax, GeoTrust en RapidSSL. Volgens Google zijn ze onveilig.
Opinie top-3
1. Programma van eisen basis voor ict-vernieuwing
Bij het vernieuwen van ict is het wenselijk over een goed ‘programma van eisen’ (PvE) te beschikken. Het opstellen van een goed PvE is echter niet makkelijk, zeker niet als dit gedaan wordt door mensen die dit niet eerder hebben gedaan. En vaak is dat het geval.
2. Wifi 802.11ax en Europa geen gelukkige combinatie
De nieuwe wifi-standaard IEEE 802.11ax heeft veel voordelen. Maar zoals ik in mijn vorige blog al aangaf belemmert de huidige Europese norm EN 301 893 (versie V2.1.1) toekomstige 11ax-apparatuur. Die kan daardoor zijn prestatiepotentieel niet volledig benutten. In deze opinie gaat Jan Buis daar dieper op in.
3. Vertrouwen op intuïtie is leuk, maar op data is beter
‘We zoeken een ambitieuze topper op het gebied van financial control, business control die tegelijkertijd een kei is in data analyse’. Een zinnetje uit een vacaturetekst, waarbij vooral het woordje ‘tegelijkertijd’ Sandor Nieuwenhijs fascineert. Daarmee implicerend dat ze niet iets vanzelfsprekends vragen. Wat klopt, want er is een extreem tekort aan datakennis binnen Nederlandse bedrijven. Dat terwijl het vermogen om data te lezen, ermee te werken, te analyseren en het ook kunnen beargumenteren steeds belangrijker wordt in de analytische economie van vandaag.
Overig
Markt in kaart (magazine) – SAP geeft fors terrein prijs op corporatiemarkt (2e artikel van de week)
SAP lijkt de aftocht te blazen op de markt van enterprise resource planning (erp)-systemen bij grote woningcorporaties. Drie selectietrajecten bij de huidige klanten Ieder1, Haag Wonen en Ymere gingen verloren. Alleen Talis en Vivare lijken nog de echte SAP-bolwerken. Grote winnaars zijn Cegeka-DSA en Aareon met hun Microsoft-platforms.
Column – Spoelstra spreekt: Opgelicht (3e artikel van de week)
Oplichters zijn altijd vriendelijke mensen. Dus als je wordt opgelicht, komt het ook twee keer zo hard aan. En als iemand jou opbelt en zegt dat hij van Microsoft is en dat hij jou gaat helpen jouw Windows beter te beveiligen, dan geloof je dat dus ook gewoon in eerste instantie.
Achtergrond – Ex-ceo Uniface wil Betty Blocks internationaliseren
Aad van Schetsen, voormalig ceo van Uniface, is sinds 1 maart gestart als channel-verantwoordelijke bij Betty Blocks. Hij vertelt hoe hij terugkijkt op zijn tijd bij Uniface en gaat in op zijn internationale ambities voor Betty Blocks.
Technologie – Asics bij Ethereum-delven
Toen delven van bitcoin met asics, mogelijk werd, veranderde veel: het minen van de muntjes werd rap snel minder lucratief voor thuisgebruik waardoor het delven steeds centraler werd. Datzelfde lot lijkt nu op te gaan voor ether met een Ethash-ASIC-miner van Bitmain, tevens de grootste producent van bitcoin-miners en eigenaar van onder andere BTC.com.
Discussie – Trackers in telefoonapps: houdt u ze buiten?
Afgelopen weekend werd bekend dat mannendatingapp Grindr heel wat persoonlijke data deelt met verschillende derde partijen, niets nieuws natuurlijk, maar de app deelt ook de hiv-status. Reden voor veel sites om het nieuws op te pakken. Dit is misschien schokkend, maar vrijwel elke app deelt heel wat data met derden. Blokkeert u de datadeelmogelijkheden zelf op app-specifiekniveau en zo ja, waarmee?
Blog – Door het patchbos de bomen nog zien
Heb je ook soms het gevoel dat je stilaan omsingeld wordt door updates en patches? Voortdurend zie je op je pc, op je smartphone, ja zelfs op je digitale televisie pop-up schermen die je aanmanen om zo snel mogelijk de voorgestelde update te installeren. Soms verbeteren die echt voelbaar je digitale leven, maar minstens even vaak betreft het security patches die enkel moeten voorkomen dat een ontdekt lek zou worden misbruikt door de eerste de beste hacker. Noodzakelijk, maar je wordt er niet meteen vrolijker van.
Flashback – Computable 2013: Privacydebat, ontslagen KPN
In het Computable-archief blikken we vandaag terug op artikelen uit het jaar 2013. Daarin klagen vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap dat de inzet van ict en data binnen de overheid wordt belemmerd doordat er te krampachtig wordt vastgehouden aan privacyregels. Ook reflecteren we op twee artikelen over ontslagen bij KPN.