In de stad Groningen wordt van 5 tot en met 8 april 2018 het innovatieprogramma Blockchaingers georganiseerd. Op dat blockchain-evenement komen 700 deelnemers vanuit de hele wereld af. Volgens organisator Dutchchain gaat het om de grootste hackathon voor prototypes van blockchain-toepassingen ter wereld.
63 geselecteerde teams ontwikkelen samen met hun toekomstige klanten prototypes voor blockchain-toepassingen. Het doel is om via co-creatie oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde uitdagingen rondom thema’s zoals: pensioen, zorg, energietransitie en cybersecurity (zie kader).
Softwareontwikkelaars werken bijvoorbeeld samen met ambtenaren, ontwerpers innoveren samen met bedrijven en ondernemers slaan de handen ineen met investeerders, licht Dutchchain toe.
Op de vierde en laatste dag van de hackathon worden de teams gejureerd door aanjagers van innovatieve technologie, zoals staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, Mattereum-oprichter Vinay Gupta, en afgezant van belangenorganisatie Startup Delta, prins Constantijn van Oranje-Nassau.
Masterclasses
Deelnemers krijgen op de eerste dag van het evenent een aantal masterclasses aangeboden waarin door experts wordt ingaan op bijvoorbeeld de technische en juridische aspecten die komen kijken bij het ontwikkelen van een blockchain-toepassing.
Ze gaan bijvoorbeeld in op het gebruik van open source ontwikkeltools voor blockchaintoepassingen, manieren om code te testen en juridische vragen rondom privacy- en eigendomskwesties van gebruikte data.
Zeven thema’s
De activiteiten worden georganiseerd rondom de volgende zeven thema’s en worden ondersteund door de volgende partijen:
- Future of Pensions – Pensioenuitvoeringsorganisatie APG (grootste in Europa)
-
Digital Nation’s Infrastructure – Kamer van Koophandel en het Kadaster
-
Energy Transition – Nuon Vattenfall, Gasunie en New Energy Coalition
-
Global Digital Identity – Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sweetbridge, Identity Insurance Consortium, DUO
-
Health – Universitair Medisch Centrum Groningen en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
-
Machine Economy – E-laad (Enexis)
-
Public Safety and Security – Nationale Politie